Adem Öztürk

Adem Öztürk

Ne Olacak Bu Gençliğin Hali

Ne Olacak Bu Gençliğin Hali

Oldukça hızlı değişen teknoloji ve buluşlar toplumsal yaşamda derin değişiklikler getiriyor.

Geleneksel algılar ve düşünceler yapay zeka destekli çevrimiçi çevrim dışı uygulamaların ön planda olduğu dijital etkileşimin öne çıktığı bir dünya geliyor.

Anında dünyanın bir ucundaki hiç tanımadığınız kültür ve yaşam biçimine sahip bir insan ile ortak bir paydada buluşup konuşabiliyorsunuz. Bu konuşma daha ileriye gidip birliktelikler çıkarabiliyor.

Çok ilginç ki Kuzey Afrika, Güney Asya, Orta Aysa toplumu gençleri dijital ortamda Avrupa ve Amerika toplumlarına sanki kendilerini pazarlama durumuna gelmişler.

Bulundukları ortamdan çıkmak çağın gereklerine uyum sağlamak ve daha refah düzeyi yüksek ülkelerde daha fazla imkân ile yaşmak için yetiştiği değerleri yok sayabiliyor.

Dijital çekim o kadar güçlendi ki sosyal medya uygulamaları ile gençler para kazanma ve daha rahat yaşama için kendilerinden ve bedenlerinden taviz vermeye başladılar. Görüntü pazarlayarak nahoş para kazanma yöntemleri ortaya çıktı.

Ne olacak bu gençliğin hali...

5000 yıl önce söylenen ve gençliğin gittiği yolu sorgulayan anlayış bugün de devam ediyor.

Ama o zamankinden daha hızlı ve kontrolsüz...Kontrol edemediğin hayat senin değildir.

Dijital bağımlılık ve orantısız zengin olma talebi aşırı tüketim çılgınlığı gençliğin içine düştüğü bataklığın izahı her halde...

Bundan sonrası nereye gidecek. Yaşamak için yaşatmak yerine yaşamak için yok etmek mi olacak. Kontrolsüz iştah ve aşırı tüketim çılgınlığı nereye varacak.

Tek noktadan kontrol edilen koskoca dünyayı tek bir tuş ile idare eden sosyal medya uygulamaları hakim olmaya başladı.

Milyarlarca kullanıcı sayısına ulaşan sosyal medya uygulamaları birer Zombi mi yaratacak.

Sosyal medya uygulamalarında kısa ve hızlı videolar ve oyunlar gençlerin saatlerce izlemeleri ve vakit geçirmelerine sebep olmakta, bağımlı hale getirerek uyuşturucu etkisi yapmakta.

Bu durum yeni nesil Zombilerin ortaya çıkmasına sebep mi olacak...2050 yılında insan nasıl olacak...2070 yılında değerler algısı ne olacak...

Toplum olarak yazılımı ve kontrolü kendimize ait olan sosyal medya uygulamalarına mı yönelmeliyiz, ya da bu duruma çare üretmeliyiz…

Artık Sosyal medya uygulamaları Nükleer bomba etkisi yapar duruma gelmiştir. Stratejik öneme sahiptir. Çözüm üreten ve gençliğini koruyan toplumlar gelecekte daha rahat olacaktır….

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR