Ahmet Aydınsoy

Ahmet Aydınsoy

İmam Hatip Liselerinin Sessiz Çığlığı

İmam Hatip Liselerinin Sessiz Çığlığı

Bir kaç haftadır bu köşeden, ama yıllardır her platformda söylediğim bir şey var. Meslek Liseleri ve onun bir parçası gibi görünen İmam Hatip Liseleri, tüm liselerin Anadolu Lisesi olması ve sınavla öğrenci alması sonucu, katsayı engelinden daha fazla zarar gördü.
Bunun nedenini bir çok defa yazdım. Meslek Liselerine verilen zararı anlattım.  Bugün İmam Hatip Liselerine değinmek istiyorum.  
İmam Hatip Liselerinin sahibi çok, ama gerçek sahiplerine ve onların feryatlarına kimse kulak vermiyor. 
Bir yerlerde birilerinin gözüne girmek isteyenler, bu dönemde geçer akçe maskelerinden biri olan “İMAM HATİPÇİLİK” maskesinden rant devşirmeye çalışıyorlar. 
Bu konuda samimi bir şekilde koşuşturanları tenzih ederim. 
“İla ma hacera ileyh.”
 Kimin ne maksatla koşuşturduğunu ancak Allah bilir.
Fakat benim çok iyi bildiğim kesin bir şey var ki, kim ne niyetle bu işe el atarsa atsın. İster iyi niyetle, ister “yüce menfaatlerle” farketmez.
Eğitimin hiçbir inceliğinden anlamayan bu insanlar, bilerek yada bilmeyerek İmam Hatip Liseleri’ne ve onun temsil ettiği güzelliklere zarar veriyorlar. 
Buradan, bu işte samimi olan kardeşlerime seslenmek istiyorum. 
Lütfen! İmam Hatip leri eğitimcilere bırakın. İmam Hatip Liselerinin bir takım ihtiyaçlarını karşılamak için gayretlerinizi takdir ediyor ve teşekkür ediyoruz. Ama okulların yönetimi, eğitimin planlanması, nerede ne kadar okul ihtiyacı var ve benzeri konuları, bu işten sorumlu olan eğitimcilere ve yetkililere bırakın. İnanın o yetkililer ve eğitimciler, İmam Hatip Liselerini ve İmam Hatipli genç nesli en az sizin kadar düşünüyorlar. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Birde lütfen aranızdaki rantiyeci “İmam Hatipçilere” dikkat edin. Onları aranızdan temizleyin. Bu, hem uğrunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığınız İHL’ler için, hemde temsil ettiğimiz  değerler için çok önemli. Aksi halde, İmam Hatip Liseleri tehlike “çanları” çalıyor. 
Bulduğunuz her boş binaya diktiğiniz 
“Anadolu İHL tabelası” inanın özlemini çektiğimiz imam hatip ruhunu yeşertmiyor. Yazık çok yazık. 
İmam Hatip Liselerinin başarısızlığını sabırsızlıkla bekleyenler, bir süre sonra hali pür melalimize kahkahalarla gülecekler. 
Alt yapısını oluşturmadan, gereken kadroların planlamasını yapmadan, bölgenin ve bölge insanlarının ihtiyaçlarını gözetmeden, dikilen her tabela öldürdüğünüz imam hatip ruhunun mezar taşı olacaktır.
Tamam  bunu kötü niyetle yapmıyorsunuz. Ama bu telaş neden? 
Acelemiz var. Kaybedecek zamanımız yok. Amenna. Ne olur bu işi eğitimci kardeşlerinize bırakın. Onların tepesinde Demokles’in kılıcı gibi durmaktan  vazgeçin.
Ortaöğretime geçiş sisteminin tartışıldığı bugünlerde, meslek liselerinin ve İHL’lerin önünü açacak adım olan, tüm liselerin sınavla öğrenci alması yanlışından vazgeçelim.
Ama lütfen, yapacağınız herhangi bir değişikliği, yangından mal kaçırırcasına değil, makul bir zamanda olgunlaştırarak ve yeni uygulamayı en erken bir yıl sonra yürürlüğe koyalım. 
Ortaokul ve lise son sınıf ve mezun durumda, sınava odaklanmış 3 milyondan fazla çocuğumuzu, gencimizi ve onların ailelerini perişan etmeyelim. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
SON YAZILAR