Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Kale’den güzel haber

Kale’den güzel haber

Cuma günü ajanslara güzel bir haber düştü. Ankara Kalesi için Belediye Meclisi’nden karar çıkmış. Kale’ye ciddi bir operasyon yapılacak. Zindankapı Burcu, Güney Burçları ve Saat Kulesi’nin restorasyonu için çalışmalar yakın zamanda başlayacak.

Onarım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında gerçekleştirilecek.

Başrolde yine Bekir Ödemiş’in ismi geçiyor. Haberin içinde demeç veren isim de kendisi.

***

Son zamanlarda Ödemiş’in ismini birden fazla kez duydum.

16 Kasım’da Uluslararası Turizm Fuarı’nın açılışı için ATO Congresium’daydım. Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Atalay ile görüştük. Başkentin turizm kapasitesini, yapılması gereken işleri tartıştık.

Sohbetin bir kısmında, “Bekir Bey eski Ankara bölgesi için çok uğraşıyor” dedi. Akademisyenlerden, gazetecilerden ve Kale esnafından duymaya alışığım ama otelci takımının başkanı takip etmesi şaşırttı beni.

Daha doğrusu, 15 dakikayı aşan sohbette yalnızca 3 isime atıf yapılması ve Ödemiş’in bu dar kadroda kendine yer bulabilmesi.

Şaşırtıcı.

***

Sonra cumartesi günü Kent Konseyi’nde yapılan ‘Kale’ çalıştayı. Burada 4 değerli isim sunum gerçekleştirdi.

ABB’nin Kale’de yaptığı işleri daha işlevsel hale getirmek için neler yapılabilir sorusuna çözüm arandı.

Ağır toplar Şevket Bülend Yahnici ile Prof. Dr. Mehmet Tunçer idi. Hızlıca yayına vermemiz gerektiği için konuşmaları eş zamanlı yazıya döktüm. Bu yüzden pek çok detayı hatırlıyorum.

Başlıca sorunlar masaya yatırıldı. Ulaşım, Akkale’nin turizme açılması, bölgedeki sanatkarların mesleğe devam edebilmesi için uygun ortamın sağlanması, güvenlik vs.

Saysak daha gider, çalışmalara rağmen Kale’nin sorunu bitmiyor.

Bu iki isim de konuşmalarının bir kısmında Ödemiş’e teşekkür etti.

***

Alman Mimar Hermann Jansen’in 1932’de tamamladığı meşhur Jansen Planı iyi bilinir. Başkentin diğer şehirlere örnek bir ‘model kent’ olması hedeflenmiş. Planın ardından Ankara sürekli olarak güneye (Çankaya’ya) doğru büyümüş.

O zamanlardan kalma yazılı kayıtlarda Jansen’in eski Ankara bölgesinin korunması yönünde görüş belirttiği biliniyor.

Prof. Tunçer’e göre bu söylem biraz yanlış anlaşılmış ya da Alman mimarın istekleri yerine getirilememiş. Çünkü eski Ankara bölgesi ‘haddinden fazla’ kendi haline bırakılmış. Köhneleşmiş, eski cazibesini kaybetmiş.

Mehmet Hoca, ABB'nin 1983 yılında başlattığı Hacı Bayram yenileme çalışmalarına kadar, eski Ankara bölgesinde kayda değer bir çalışma yapılmadığını kaydetti.

50 yılı aşan bir süre…

Kötü haber.

***

Yahnici’ye dönelim. Şevket Bey eski bir siyasetçi. 21. Dönem Ankara Milletvekili. Camiada sayılan bir isim.

Medyadaki büyüklerden öğrendiğim kadarıyla Kale ve çevresi için çok emek vermiş. Öyle 3-5 senelik bir gayret değil, 30 yılı aşıyor.

Cumartesi günü yaptığı sunumda, “Kale bölgesi istediğimiz duruma geldiğinde ben hayatta olmayabilirim” dedi. 73 yaşında.

Buna benzer bir söylemi Mansur Yavaş’ın olduğu bir toplantıda da kullanmış. O da, “Merak etme Şevket Ağabey, yetiştireceğiz, emeklerinin karşılığını dünya gözüyle göreceksin” demiş.

Bir nesil kendilerini var eden Ankara’yı korumaya çalışıyor ve yetkililerden ciddi anlamda destek görmeye başladılar.

İşte o yüzden ajanslara düşen haber, güzel bir haber.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR