Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Çözüm yolu aradık

Çözüm yolu aradık

Kahramanmaraş depremlerinin üstünden tam bir yıl geçti. Koskoca bir yıl hala bölgenin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Ders aldık mı? Bilemem ama çok acı çektiğimiz ortada. 6 Şubat depremlerinden sonra millet olarak bir olduk. Beraber yaralarımızı sarmaya acılarımızı hafifletmeye çalıştık. Bizlerde basın mensupları olarak yaptığımız haberlerle ne bölgeyi nede bölge insanını hiç unutmadık. Kaleme aldığımız haberlerle oranın eksiklerini hatırlatarak çözüm yolu aradık.

Klasik ama gerçek bir laf vardır. “Deprem değil bina öldürür” son yaşadığımız deprem ile bu gerçek bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bu hafta içi kaleme aldığım bir haberimde cevaplayan Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın ile sağlam binaları nasıl yaparız. Binalarımızın yıkılmaması için neler yapılmalı onları konuştuk. Aydın, “Bir yıl içinde çok yol sarf ettik. Ama güvenli yapılar için, müteahhitlere eğitim verilmesi gerekiyor. Depremlerde yıkımların önüne geçebilmek için eğitim ve sıkı denetim şart” dedi. Aydın ayrıca, Özellikle deprem riski olan bölgelerde daha emniyetli ve güvenli yapılar yapabilmek için jeolojik etütleri tamamlanmış olmalı. İnşaatlar yapılırken denetimler en üst seviyede olmalı ve bölgenin şartlarına göre yapılar inşa edilmeli” ifadelerini kullanmıştı.

Haberimizin devamında Başkan Aydın şu hususlara değinerek açıklamaları devam şöyle devam etmişti; “Kahramanmaraş Depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim. Geçtiğimiz bir yıl içinde bazı konularda olumlu ilerlemeler var. Yasalar, mevzuatlar ve denetimlerde devlet üzerine düşeni yapıyor. Bu gibi üzücü olaylarda sorumlular sadece müteahhitler değildir. Belediyesinden, mühendisine, işçisinden, yapı denetime işini düzgün yapmayan bütün kurumlar ve kişiler sorumludur. Bu konularda en önemli önlem jeolojik raporlardır. Bu raporlar bütün illerimizi kapsayacak şekilde çıkarılmalı. Özellikle deprem riski olan bölgelerde daha emniyetli ve güvenli yapılar yapabilmek için jeolojik etütleri tamamlanmış olmalı. Bu inşaatları yaparken denetleme çok üst seviyede olmalı.”

Başkan Aydın, depreme her an hazırlıklı olunmasını ifade ederken, “Yıkık kentler, hüzünlü mezarlıklar istemiyorsak, depreme karşı dayanıklı yapılar inşa etmek, her an deprem olacakmış gibi mevcut yapılarımızı sağlam bir hale getirmek zorundayız. Hiç kimseyi günah keçisi yapmayalım. Var mı hatalar? Elbette var. Geçmişten ders alıp bugünü değerlendirelim. Depremden, yapılan yanlışlardan ciddi ders çıkarmamız lazım. Önlemimizi alacağız. İnsanların yaşamasını istiyorsak, bu acıları tekrar yaşamak istemiyorsak, her yeri fay hattı olarak düşüneceğiz, ona göre hesabımızı yapacağız” demişti.

Aydın, zemin etütleri dikkat çekerek, “Öncelikle yapının ayakta kalabilmesi için zeminin jeolojik etüdü, çevresel faktörler hayati derecede öneme sahip. Bunlar yapılıyor ama eksik yapılıyor. Pabuç denilen sistemi kaldıracağız, yapının zemine düzgün bir biçimde yayılması için depreme dayanıklı demirlerden örülü uygulama olan radye temel sistem yapacağız. Temele komple beton dökeceğiz, demirli beton olacak. Binaları düz arazileri temizleyip, 50 cm üzerinde yumuşak toprağa kondurmayacağız. Bir kat bodrumu olacak, bir katı toprağa gömeceğiz ki, deprem binayı yıkmasın. Temel, toprağın üzerinde olmayacak. Müteahhit binayı sağlam yapmış ama temel toprağın üzerinde yan yatıyor. Bunlar işin yüzde 50'si. Bundan sonra kontroller geliyor” açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR