Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Kendi Demokrasinize Tahammülünüz Yok

Kendi Demokrasinize Tahammülünüz Yok

Demokrasiyi cumhuriyeti savunan, olmazsa olmazımız diyen Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri, demokrasiye tahammül edemez hale geldi. Ak Parti ve MHP anlaşarak yeni anayasa değişikliğini ve başkanlık sistemini referandumla halka götürmek istiyor. Her zaman seçme ve seçilme özgürlüğünden bahsedenler ise bunu engellemek için demokrasi dışı eylemlerle çirkeflik yaparak vatandaşa gerçek yüzünü gösteriyor. Ben anayasa değişikliğinin çok iyi olacağını veya çok kötü olacağını söylemiyorum, neden demokratik olarak engellemeye gücü yetmeyen CHP’liler vatandaşa güvenmeyerek türlü oyunlarla daha da kendilerini aşağılıyorlar.  Bence burada bir çekememezlik, hasetlik mevcut ve bu yapılan çirkinliklerle gün yüzüne çıkıyor. Bu sistemi can siperane savunanlar böyle yaparak aslında kendileriyle çelişiyorlar. Şuan içinde bulunduğumuz sistem artık Türkiye’nin ayağa takılmış bir pranga misali yerde saymasına hatta geri gitmesine neden olduğu konusunda hem fikiriz. Ancak yeni anayasa değişiklikleri ve başkanlık sistemi Türkiye’ye çok iyi gelecek mi, bunu da bilmiyoruz. Geçen hafta anayasa değişikliğinde yapılmaması gereken hataları saydım ve yeni sistemin iyi anlatılmadığından bahsettim. En baba gazeteciler bile bu gün kalıp cümleler dışında yeni anayasayla birlikte neyin geleceğini neyin gideceğini bilmiyor. Halk ise zaten iyi anlatılmazsa referandumda neye evet diyeceğini bilmeyecek. Halkın bu konuda aydınlatılması gerekli.

SİSTEM NEDEN DEĞİŞMELİ?

Anayasalar, ezeli ve ebedi hakikati ifade eden Tanrı kelamı kutsal metinler değil, insan iradesinin ürünü olan hukuki metinlerdir. Siyasi önem ve değeri yüksek olan bu hukuki metinlerin ebedi geçerlilikleri yoktur. Tarihsel ve toplumsal koşulların değişimine bağlı olarak onlar da değişirler. Bu sistem doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı ile meclisten güvenoyu alan başbakanın yaşamaları muhtemel çatışmalar neden olmakta.

*Bu sistemin adaletine güvenmiyoruz

*Bu sistemin bürokratına güvenmiyoruz

*Bu sistemin denetim ve dengesine güvenmiyoruz

*Bu sistemin özgürlük anlayışına güvenmiyoruz

*Bu sistemin eşitliğine güvenmiyoruz

Kısacası bu sisteme güvenmiyoruz ve değişmesini bekliyoruz, inşallah yeni anayasa beklentilerimizi karşılar.

KURUM MU ÖNEMLİ İNSAN MI?

Bir eleştiride kamu kurum ve kuruluşlarına yapmak istiyorum, artık yapılan her haberi yıpratma politikası olarak görmekten vazgeçin. Yapılan her eleştiri sizi yakıp, yıkmak için yapılmıyor, doğruyu yanlıştan ayırt edebilmeniz ve eleştiri ileride doğabilecek zincirleme hataların önünü kesebilir. Zaten yıkmak için yapılan eleştirileri kimlerin neden yaptığını iyi biliyoruz. Hiçbir kurumu itham etmiyorum değişmesini istediğim sisteme ve sorunun kendisine savaş açıyorum. Bir kurum yıpranacak diye doğruyu söylemekten vaz mı geçelim veya bir başkan koltuğundan olacak diye haksızlık karşısında susalım mı? Bu mu Müslümana yakışan, yakıştığını sanmıyorum aksine bizi İslam’dan uzaklaştıran ve her şeyin maddiyat olmasına sebep olan dünyanın gelişmesine neden oluyor. Başkanlara, makam sahibi insanlara sesleniyorum, ‘insan beşer, kuldur şaşar’ hatalı olduğunuzda hatanızı kabul edin ve düzeltmek için uğraşın. Hatalarınız sizi daha güçlü kılacaktır, eğer hatalarınızdan kaçar ve saklarsınız büyük bir çığın altında ezilmekten kurtulamazsınız. Kendinizi eleştirin ve doğruyu bulmak için uğraşın.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR