Şule Erciyas

Şule Erciyas

Korumamız Gereken Haklar 

Korumamız Gereken Haklar 

Yüce dinimiz İslam bizlere öğütler vermiş ve bu öğütlerle amel etmemizi istemiştir. Bu öğütleri müminlerin tutmasını emretmiştir. İslam dini bizlere birçok değerler verir. Korumak amel etmek de biz müminlere kalmıştır. Bilmeliyiz ki yüce Allah bizleri yaratmıştır. 

Yüce Allah Hz Âdem’den bu yana iyi ve doğruyu, hak dini İslam’ı seçmemizi bize emretmiştir. Yüce Allah (C.C) yalandan, haramdan ve bütün kötü işlerden korunmamızı emretmiştir. Rabbimiz bu temel hakları bize tavsiye etmiş korumamız gerektiğini bildirmiştir bu temel haklar şöyledir; 

Canın korunması, dinin korunması, aklın korunması, neslin korunması, malın korunması bunları şöyle açıklayalım. Canın korunması Allah’ın bize vermiş olduğu en temel hak canın korunmasıdır. Çünkü herkesin en değerli varlığı candır. Can insana Allah’ın bahşettiği bir lütuftur. 

İslam dinimiz yaşama hakkına büyük değer vermiş onu bu hakkından mahrum etmeyi kesin bir dille yasaklamıştır. Kuranı Kerim’de haksız yere bir cana kıymak bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer kılınmış ve kim bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkartmayan bir kişiyi öldürürse sanki bütün insanlığı öldürmüş gibi olur buyrulmuştur. Maide Suresi 32 ayet.

Yüce Dinimiz İslam’ı korumak bizim görevlerimizdendir. Hz Âdem ile başlayan İslam dini dünyanın yok oluşuna kadar, bizlerle devam edecektir. Allah Yüce dinimizi korumamızı emreder, şirkten, riyadan, nankörlükten Allah’a sığınmamızı emreder. Akıl Allah’a kulluk ve mükellef olmanın şartıdır, çünkü akıl doğruyu, iyi ve güzeli bulmanın aracıdır. 

Kendisine ailesine çevresine karşı sorumlu olabilmesi aklın korunması ile mümkündür. Neslimizi korumalıyız bu nedenle dinimiz bizlere neslin devamı olarak koruma sorumluluğu yüklemiştir. Malımızı da Allah yolunda harcamalıyız, sadaklarımızı hayır ve hasenatlarımızı güzel yapmalıyız. 

Çünkü malımızı hayır yolunda harcarsak bereketlenir çoğalır, bizler bilmeliyiz ki kulluk sorumluluğumuz çok fazla Allah’a sorumluluğumuz her anlamda var Allah’a kul olabilmeliyiz. İnsanlara da ahlakımızla yön vermeliyiz. Allah’ın razı olduğu kullarından olmak dileği ile Selam ve Hayır ile. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR