Ahmet Aydınsoy

Ahmet Aydınsoy

Milli Eğitim Bakanı Ziya öğretmene açık mektup

Milli Eğitim Bakanı Ziya öğretmene açık mektup

Salgın hastalık ve ardından yaz tatili derken okullardan 6 ay uzak kaldık. Hastalığın seyrinde olumsuz anlamda önemli bir değişiklik olmazsa 31 Ağustosta okullar açılacak. Böyle hassas bir dönemde, salgınla mücadele ederken 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen okullarda buluşacak. 

Bu büyük eğitim ailesinin Pandemi döneminde karşılaşacağı en büyük sorun temizlik ve hijyen olacaktır.
Buradan eğitim camiasının bir neferi olarak Sayın Bakanımıza seslenmek istiyorum.

Sayın Bakanım!
MEB kurumları da dahil olmak üzere tüm kamu kuruluşları arasında yardımcı personel, güvenlik, memur ve ödenek konusunda, okullar üvey evlat muamelesi görmektedir. Memur ve ödenek konusu bir yana, temizlik ve hijyen konusunun hayatî önem taşıdığı bir dönemde yardımcı personel ihtiyacı zamanında çözülmelidir.
Bilindiği üzere, son yıllarda yardımcı personel ihtiyacı dokuz aylık çalışma süresiyle geçici istihdamla İŞKUR aracılığıyla karşılanıyor. 

Dışardan bakıldığında buraya kadar her şey normal görünüyor. Ama maalesef öyle değil. Her yıl tüm okullar, eğitim öğretime yardımcı personel eksiği ile, bazıları da hiç bir personel olmadan başlıyor. İŞKUR aracılığı ile istihdam edilen personel her yıl okullar açıldıktan yaklaşık bir ay sonra işe başlayabiliyor. En son 2019-2020 eğitim öğretim yılında da Türkiye genelinde 50 bin kişilik yardımcı personel okullar açıldıktan bir ay sonra işe başladı. Öğrenci öğretmen ve diğer personel sayısıyla birlikte neredeyse 20 milyon eğitim camiasına hizmet edecek olan yardımcı personel alımına derhal başlanmalı ki, okulların açılmasından en az bir hafta önce işbaşı yapabilsinler.
Buna ilave olarak bir diğer önemli konu ise istihdam edilecek personel sayısı.

Tüm kamu kuruluşları arasında okullar, yardımcı personel sayısı bakımından da üvey evlat muamelesi görmektedir. Buradan iddia ediyorum, bir okul binasıyla aynı büyüklükte olan herhangi bir kamu binasını karşılaştırdığınızda, hem yardımcı personel, hem de güvenlik personeli istihdamı yönünden okullar en son sıradadır. Aynı büyüklükteki bir kamu binasında en fazla 100-200 kişi çalışırken bu sayı okullarda öğrencilerle birlikte en az 1000 ilâ 2000 civarındadır. Aynı büyüklükteki bir binada yetişkin 100-200 kişiye temizlik ve diğer hizmetleri sunan yardımcı personel sayısı, okullara gelince en az yarı yarıya, çoğu yerde daha fazla azalıyor.  Hemde temizlik ve hijyen konusunda henüz istenilen yaşa, seviyeye ulaşmamış çocuklarla dolu okullarda.

Sayın bakanım!
Eğer yardımcı personel ihtiyacı İŞKUR kanalıyla karşılaşacaksa, bunun için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi, en azından Pandemi döneminde hayatî bir konudur.
1.  Her yıldan farklı olarak, yardımcı personel sayısı en az üçte iki arttırılmalıdır. Türkiye geneli geçici istihdam sayısı geçen yıl 50 bin ise bu sene sayı en az 80 bin olmalıdır.
 2. Yeterli sayıda görevlendirme için çalışmalar bayramdan sonra derhal başlamalı, yardımcı personel okullar açılmadan en az bir hafta önce işe başlatılmalıdır.
3. Temizlik,  hijyen ve diğer tedbirler için okullara ekonomik destek zamanında ve yeteri kadar yapılmalıdır.
4. Tüm kamu binaları arasında, güvenlik, temizlik ve diğer yardımcı personel bakımından üvey evlat muamelesi gören okullar, salgın hastalık vesilesiyle, daha çok titizlikle korunması ve kollanması gereken kurumlar olduğu unutulmamalıdır.
Tüm kamu binaları arasında okulların sayı bakımından çok daha fazla kalabalık ortamlar olduğu, öğrencilerin çok daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
SON YAZILAR