Hakan Şahin

Hakan Şahin

Ödev Bilinci Geliştirilmeli

Ödev Bilinci Geliştirilmeli

Okullarda eğitim ve öğretim planlı- programlı olarak gerçekleştirilir. Eğitim öğretim süreci sadece okulda yeterli olmaz. Eğitim öğretim öğrencilere verilen ödevlerle okul dışında da devam eder. Ödev ve aile desteği öğrenme sürecinde çok önemlidir.
Ev ödevi, belli bir konuda veya ders ünitesinde öğrencilerden istenen zihinsel ve bedensel çalışmalara denir. Genellikle öğretimin sınıf dışında dersin bir uzantısı olan ödev, eski bilgilerin canlı kalmasında, anlamlandırılmasında ve yeni öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasında en etkili araçlardan biridir. 
Ödevler ülkemizde sürekli tartışma konusu olmuştur. Tartışmalar genelde ödevin faydalı olup olmadığı, veriliş sıklığı, ödevin miktarı ve ödevin içeriği ile ilgilidir. Ülkemizde ödev konusunda birtakım mevzuatlar getirilmek ve sık sık değişiklikler yapılmaktadır. Öğretmenlere ödev verip vermemelerine dair müdahaleler yapılmaktadır. 
Verilen ödevlerin zorluk derecesi farklı olabilir. Zorluk öğrenciye göre de değişebilir. Bazı ödevlerde öğretmenler öğrencilerinin kolaylıkla çözüme ulaşacaklarını ümit ederlerken, bazı ödevler için de daha fazla gayret göstermelerini beklerler. Bazı ödevler öğretmenler tarafından planlı olarak zorluk derecesi artırılmış ödevlerdir.
Öğretmenler öğrencilere verdiği ödevleri kontrol etmelidir. Ödevler geliştirmenin bir amacı olduğunu düşünmektedir. Verilen ödevlerin eğlendirici olması ödevlerin öğrencileri geliştirme açısından yararlı görülen bir uygulamadır. Öğretmenler araştırma ve incelemeye dayalı ödev üzerinde durmalılardır. Öğretmenler öğrencilere çok fazla ödev verip onların ödev yapmaktan bıkmalarını engelleyici bir strateji uygulamalıdırlar.
Yapılan bazı araştırmalarda ödevin okul başarısına olumlu etkisi bulunmuş. Örneğin bir araştırmada, çok uzun olmayan ve sık verilen matematik ödevlerinin matematik becerisini arttırdığı bulunmuş. Bu ödevin pratik yapma kısma hitap ediyor. Bazı çalışmalarda ise uzun uzun ödev yapmak değil, ödevi yaparken çaba harcamanın başarıya olumlu katkıda bulunduğu söyleniyor. Bazı çalışmalar ise ödevin hiçbir faydası olmadığını, ders başarısını etkileyen birçok faktör olduğunu, ödevin bunda az bir payı olduğunu söylüyor.
İlk amaç başarıyı arttırmak, ikincisi kendini düzenleyebilme (örneğin saatleri ayarlamak, sorumluluk almak, planlı bir iş yapmak) ve kendini motive etme becerisi geliştirmeye yardımcı olmak, üçüncüsü ise okul ve ev arasında pozitif bir bağlantı oluşturmak.
AİLENİN ROLÜ
Çocuğun kendi kendine bir şeyler yapabilmesi teşvik edilmesi, ödev yapabilmek için dikkatini verebilme, hatta yalnız kalabilme becerisinin gelişmesi gerekir. Bazı çocuklar çok kaygılı olduğu için odalarında yalnız kalamaz, bu nedenle ödev yapamazlar ancak bu veliler tarafından tembellik olarak algılanabilir. Bu nedenle ödev, çocuğun yalnız kalabilme, kendini sakinleştirebilme, kendi kendine zaman geçirebilme, zamanlama, planlama becerilerini geliştirmek için iyi bir fırsat gibi düşünülebilir.
Okulda zorlanan çocukların ailelerine bir öneri olarak  “Eve gelir gelmez sevdiği bir şeyi yapsın” olur. Neyde kendini iyi hissediyorsa onu yapsın. İç dünyası biraz toparlasın, dengeyi bulsun, fiziksel ihtiyaçlar da giderilsin, örneğin karın doyurulsun, biraz dinlenilsin öyle ödev yapılsın. Çocuk ödev yapmak istemediği zaman, okulda öğretmeniyle bir sorun yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmeli. Bazı öğretmenler hırslı olabiliyor ve farkında olmadan çocuğu ödev konusunda zorluyor, takdirden çok eleştiriyor. Hele ki bunu sınıfın ortasında yapıyorsa, çocuk ödev saati yaklaşınca bile huzursuzluk çıkarabilir. Bazen de tam tersi verilen ödevler kontrol edilmiyor. Bu da çocuğun ödev yapmaması için bir neden olarak karşımıza çıkabilir. Sorumluluk veriyorsak, kontrolünü yapmalıyız.
ETKİLİ ÖDEV ORTAMI
Evde çocuğunuzun dikkatini dağıtmayacak birköşe hazırlayın. Kâğıt-kalem, sözlük, silgi, cetvel burada bulunsun. İlk başlarda çalar saati 25 dakikaya kurun, her çalışma süresinden sonra 5 dakika teneffüs olsun. Anne-baba çalışma süresini denetlemelidir. Anne ve baba, sorulan yanıtlamak ya da yapılan ödeve bakmak için vardır. Anne ve baba çocuğun ev ödevini yapmamalıdır. Sorunlarla baş etmesi ve bunları kendi başına çözme çocukta benlik duygusu uyandırır. Eğer ev ödevini anne ya da baba yaparsa, çocuk kendisini yeteneksiz sanır. Çocuğunuzun bir sorun yaşadığını hissettiğinizde öğretmeniyle görüşün.
Ödevler; öğrenmeyi kolaylaştırmak, dersi pekiştirir (Kalıcılığı arttırır), yeni öğrenilecek konuya hazırlar, öğrenilenleri pekiştirir, alıştırma yapma etkinliğini artırır.
Ev ödevleri verilirken;
Eğitsel değer taşımalıdır.(Ödevde bulunması gereken en önemli niteliktir.)
Bağımsız çalışma alışkanlığı kazandırmalıdır.(Ödevin en önemli faydasıdır)
Düzeye uygun olmalıdır.
Boş zaman doldurmak için verilmemelidir.
Ödevler kontrol edilmelidir.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR