Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Okula Başlangıç

Okula Başlangıç

Anne, baba, çocuklar, çekirdek aile. Çok az da olsa anneannenin ve babaanne ve dedenin olduğu geleneksel daha büyük aile uygulamada şartlardan, kültürel ve değerlerin farklılaşmasından en küçük aile olarak rastlanıyor.

Anneanne, dede (büyükbaba) çocukların ilk tanıştığı konuşmadan bile hareketlerle işaretlerle, ihtiyaçlarının bazılarının karşılanmasının dizine oturup dinlediği ilk mektebi. Açtıkları kucaklarına koşarak gidilen emin liman. Ömür boyu öğütleri, hatıraları hiç silinmeyen doyamadan kaybettiğimiz. Ömür boyu öğütlerini kendilerini hiç unutmadığımız değerlerimiz.

Omuzları dolu, sorumluluğu manevi ve maddi görevleri mutlu ettiği en çok yorulan baba. Babanın yüküne ilaveten çocukların daha ilişkilerinin yoğun olan fedakâr anne.

Ailelerde çocukları için anaokulu ile başlayan üniversite ve sonrası devam eden huzur verirken nefes kesen bir maraton.

İlk günü anaokuluna giden çocuk için annesinden ayrılmasının nedenini kavrayamaz, kabullenmek ona zor gelir.

Gece gündüz her şeyini paylaştığı annesinden ilk ayrılma yolculuğu anaokulu.

Hevesle sabahın köründe okula gideceğim diyen, ertesi gün annemle giderim yoksa ben de gitmek istemeyen nazları.

Yavaş yavaş alıştıkça okulu ile evi, annesi ile öğretmenini mukayese eder. Burada fedakâr öğretmenin başarısı koşarak okula gelen öğrenciden bellidir.

Büyük başarı çocukların kültürel, dini, geleneksel farklılıkların çözümü hoşgörü ile çocukların aileden gelen değerlerine saygı ile döküp kırmadan üzülmeden, üzmeden evden gelen ile öğretmeninden gelen hamurunda geleceğin ülkem ve dünya insanının yetişeceği ortamının mimarı öğretmen.

Doktor, mühendis vesaire aranan faydalı ailesinin ülkesinin kendisine ihtiyacı olduğunda en önde ben de varım diyen örnek insanların azim ve gayreti ile dünya insanı ve onlarla da dünya devleti oluruz. Ülkemde ve ülkemi temsil eden vatan sevdalılarıyla dünya devletine ulaşırız.

Saygı ile anılan geleceğin en başarılı anne. Örnek insan, kültürlerini koruyan ve üzerine geleceği inşada sevgi ve birbirini anlayarak yaşatan insanların hazırlandığı ilk altyapı da anne baba ile öğretmenin kaldıysa bir de dede ile anneannenin, babaannenin, önemlisi de öğretmenin eseri minik yavrunun uzun ince bir yola çıktığı okulu. Geleceğe atılan en önemlilerinden ilk temeller.

Kendini okutan, eğiten hazırlayan evi, okulunun imkanlarını tahsis eden devletini ilerilere taşıyacak hayırlı evlatların geleceğe hazırlanmasının insan uzmanları, elleri öpülesi anne, baba ve öğretmenlerine gönüller dolusu sevgiler, saygılar. Onları yetiştirenler insan mimarları. Hep var olun.

Ama en ufak bir menfaat için vatanımın halkımın ihtiyacı varken çekip giderse bir gün vatanını özler; ülkem, halkım, canlarım deyip dönmek istersen sevenlerin halkının sana ihtiyacı olmayabilir.

Milyonlarca kilometre topraklarını kaybetmiş imparatorluğun torunları, yokluktan, çaresizlikten, aç açık üstte yok ayakta yok, gene de vatanım milletim diyen Millî Mücadele kahramanlarını unutmamalıyız. Emanetine sahiplenmeli, ne gerekiyorsa halkım, vatanım, ezanım, bayrağım gibi emanetlere halkımıza sahip çıkıp canla başla var olmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR