Şule Erciyas

Şule Erciyas

Oruç tutmak Allah'a yakın olmak

Oruç tutmak Allah'a yakın olmak

Oruç Ramazan ayına mahsus ibadetlerden biri olup bizi takvaya en önemli görevlerimizdendir, Oruç Medine de hicretten bir buçuk yıl sonra şaban ayının on uncu günü farz kılınmış Hz Peygamber Efendimiz'in bildirdiği İslamın beş esasından biridir.

Oruç bir şeyden uzak durmak bir şeye karşı kendini tutmak engellemek anlamına gelmektedir, orucun dinimizdeki anlamı ise ibadet niyeti ile imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır, Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, İslam beş esas üzerine kurulmuştur Allahtan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Allah'ın rasulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dos doğru kılmak, zekat vermek, Kabeyi hac etmek ve ramazan orucunu tutmak.

Tövbe maksadı ile oruç tutanlar olduğu gibi kefaret arınma ve matem amacı ile oruç tutanlar bulunmaktadır, Kuranı Kerim de geçmiş ümmetlere de orucun farz kılındığı haber verilerek orucun vazgeçilmez kadim bir ibadet olduğuna işaret edilmiştir.

Yüce Allah'ın emir ve yasakalarına insanların dünya ve ahiret mutuluğunu sağlamaya yöneliktir, dinimizin güzel görüp yapılmasının istediği şeylerde fert ve toplum için çok büyük faydalar çirkin sayıpta yasakladığı şeyler de ise büyük zararlar bulunmaktadır, sonsuz merhamet sahibi olan cenabı hak kullarının zorluğunu dilemez oruç gibi insan nefsine zor gelen bir ibadet ile kullarını mükellef tutması onların iyiliğini istediği içindir çünkü oruç insanın nefsinin hakimiyetini kırarak takvaya ulaşmasını sağlayan en etkili ibadettir.

Oruç müminler için bir takva eğitimidir, zira oruç insana nefsani arzularını dizginlemeyi ve günahlara karşı dirençli olmayı öğretir ancak orucun insanı takvaya ulaştırabilmesi ve günahlardan arınmaya vesile olabilmesi için hadisi şeriflerde ifade edildiği şekilde inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek yani samimi bir niyetle tutulması şarttır ayrıca oruçtan beklenen asıl neticeyi elde edebilmek için cinsel istekler de uzak kalmanın yanında yalandan dedikodudan kötü söz söylemekten ve başkalarına sataşmaktan ve zarar vermekten de sakınmak gerekir.

Kuranı Kerim de Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç sizden öncekilere farz kılndığı gibi size de farz kılındı oruç sayılı günlerdedir.

Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günler tutar oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir bununla birlikte gönülden kim bir iyilik yaparsa o kendisi için daha hayırlıdır eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır buyrulmuştur.

İslam dini kolaylık dinidir Allah bizlere her zorlukta bir kolaylık lutfetmiştir müminler olarak bizlere farz kılınan ibadetleri elimizden geldiği kadar yapmaya gayret gösterelim.

Allah'ın bizlere senede 1 defa vermiş olduğu bu mübarek ayı en güzel şekilde değerlendirelim günahlarımıza tövbe edelim Allah'ın rızasını kazanalım, Allah'ın bize vermiş olduğu Cennet kapısından girelim. Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR