İsmet TAŞ

İsmet TAŞ

Osmanlı ve torunları...

Osmanlı ve torunları...

Şükürler olsun ki, rahmet ve mağfiret  ayı  olan  Ramazan-ı Şerife kavuşmuş bulunmaktayız. Bu mübarek  ayın, Vatanımıza, Devletimize, Milletimize, İslam Alemine, mazlum milletlere, hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum.
Ramazan ayı aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayıdır. Fakirin, fukaranın, yetimin, mazlumun, darda kalanın ve düşkünün  gözetilmesinin, merhamet, sevgi ve şefkatin  zirve yaptığı aydır.  
Yukarıda sadece bir kısmını saydığımız sosyal özellikler  sadece Ramazan ayına has bir özellik değildir.  Sadece bu ayın rahmet ve bereketinden çok daha fazla faydalanmak için  insanımız  daha  hassas olurlar.  Burada insanların rahat ve huzur içinde, sosyal, maddi ve manevi ibadetlerini yerine getirmeleri, Devletin insana sunduğu imkanlar ölçüsünde daha fazla mümkün olabilmektedir.  
Devlet ,  toprak  bütünlüğüne bağlı olarak siyasal, ekonomik, hukuki ve sosyal kurumları ile teşkilatlanmış millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıklar olduğuna göre, insanların ideolojisi devletle şekillenir. Devlet sahip olduğu doktrin ve ideolojiye göre, yönetim anlayışını topluma ve diğer toplumlara gösterir. 
Türk Toplumu İslam ile müşerref olduktan sonra hayat biçimi de buna göre şekillenmiştir. 
Öyle değilmi dir ki İslam; "Cahil, bitmiş, tükenmiş, köhnemiş, insani değer yargılarını tamamen yitirmiş bir toplumdan,  adaletli, barışçıl, özgürlükçü, kalbi , sevgi, merhamet  şefkatle dolu, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, kardeşlik ve yardımlaşmayı şiar edinmiş, insanı  değer yargılarına önem veren yeni bir toplum haline getirmiştir." 
Türk Toplumu tarih boyunca  bu şiarları yaşantısına nakış nakış işlemiş, bunu sadece kendi yaşadığı hayata değil, diğer toplumlara da sirayet ettirmiştir. 
Bu hayat tarzını  Selçuklu ve Osmanlı Devletinde çok daha net bir şekilde görürüz. Özellikle Osmanlı Devletinde bu zirveye çıkmıştır. Öyle ki, kendi halkına karşı sorumluluklarını yerine getiren bir Devlet, farklı   inanç ve düşüncelere sahip toplumlara da aynı sorumluluğu göstermiştir. Çünkü Kur'an Kerim;  "Ey insanlar" diye hitap eder. Osmanlı'da,  inandıkları değerlerin kaynağı olan Kur'an ve Sünnet'in hükümlerini bütün insanlığa tebliğ etmeyi, İslam'ın hükümlerini bulundukları topraklarda yaşatmayı gaye edinmişlerdir. 
Osmanlının fetihlerinin tamamının temelinde , "İlahi Kelimatullah" vardır.  Allah'ın adını ve O'nun hükümlerini cihana yaymak ve hayat haline getirmektir. İşte onun içindir ki, İstanbul'un fethinde, diğer dinlerden olanlar, "Kardinal külahı görmektense, Osmanlı sarığı görmeyi yeğleriz" demişlerdir.  Onun içindir ki, dünyanın dört bir yanında İslam'ı toplu halde kabul eden topluluklar olmuştur. Onun için dir ki,  "Adalet Mülkün Temeli"dir  sözü bütün toplumlarda hayat halini bulmuştur . 
Hangi sistemde, bir padişahla, hangi dinden olursa olsun halktan birisi ile eşit bir şekilde yargılanır, eşit muamele görür, hak ve hukuku gözetilir.
Hangi sistemde, üç gün üç gece bedava yiyip- içeceksin konaklayacaksın sonrada giderken ihtiyacın kadar parayı alıp gideceksin. (Kervansaraylar)
Hangi sistemde, "Komşusu açken tok yatmayacaksın" denilir ve fakir fukara utanmasın, mahcup olmasın diye yardımlar gece kimse görmeden  evlerinin önüne bırakılır.
Hangi sistemde , "Zimem (veresiye defteri)" vardır.  Durumu iyi olanlar, fakirin, fukaranın borçları yazılı olan defteri,  onlardan habersiz sildirir. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi gibi.
Hangi sistemde, "sadaka taşı" vardır. Özellikle camilerin avlularında bulunan içi oyuk olan bu taşa durumu iyi olanlar para koyar. Fakir-fukarada gece gelir ihtiyacı olanı kadar alır giderdi. Fransız bir gezginin gözlemi, konulan bir paranın bir hafta kimse tarafından alınmadığını  söyler.
Hangi sistemde, borçları için hapiste yatanların borçları ödenir, cenazesi  olanların evlerine yemek getirilir.
Hangi sistemde, " zekat ve sadaka" müessessi vardır, dilenci yok denecek kadar azdır, bazen sadaka verecek kimse bulamazsın. 
Hangi sistemde, hangi ülke, " Hiçbir karşılık beklemeksizin, üstelik ülkelerin birbirini boğazlamak için fırsat kolladığı, Osmanlıyı yıkmak için her türlü tezgahın kurulduğu bir dönemde, sadece inancının gereği   yardım eder? (Osmanlının ABD ve İrlanda'ya yaptığı yardımlar.)
Bu örnekleri çoğaltabilir,konu ile ilgili ciltler dolusu kitap yazılabilir.
Osman Gazi'nin, oğlu Orhan Gazi'ye dediği gibi; 
"BRE OĞLUM ORHAN, BİZİM DAVAMIZ, MAKAM, MEVKİ, ŞAN, ŞÖHRET DAVASI DEĞİL, İLAHİ KELİMATULLAHI YER YÜZÜNDE YAYMA DAVASIDIR."
PEKİ OSMANLININ TORUNLARININ DAVASI NEDİR? NE OLMALIDIR?
İsmet TAŞ
İç Anadolu Birliği Genel Başkanı


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR