Ahmet Erdem

Ahmet Erdem

Para para para…

Para para para…



Henüz geçim sıkıntısı nedir bilmeyen çocuklarda bile aşırı derecede para hırsı olduğu malumunuz. Bu sefer de sosyal hayata dair tespitler yapayım istedim. Peki soru şu; toplumumuzdaki bu para hırsı nereden geliyor?

Zaman zaman akrabalarımla konuşuyorum ve ya mahalledeki arkadaşlarımla. Veyahut sokakta tur atarken hemen ardımdaki amcanın, teyzenin sözüne kulak kesiliyorum. Hemen hemen herkesin derdi aynı… Para…

Zengini de parayla yatıp, kalkıyor, garibanı yoksulu da… Varlığı da dert, yokluğu da…

Her on kelimeden dokuzunda aynı söz çıkıyor ağızlardan. Eee! O zaman bu insanların yetiştirdikleri çocuklarda neden böyle bir arzu olmasın? Para elbette herkes için elzemdir. Anne babalar, evinin iaşesi, çoluk çocuğunun rızkını temin etmek için çalışırlar. Ancak bunların hepsi hayatın idamesi, rızkın temini içindir. Her konuşmamızda toplumumuzun yüzde 90’ının Müslüman olduğundan iftihar ederek bahsediyoruz. Ancak İslamiyeti hayatımıza tatbik etmemiz de icab ediyor. Elbetteki Müslüman zengin olmalı, helal dairede yeyip içmeli, gezmeli, eğitim görmeli, mal mülk sahibi olmalı. Ama müminin parası avucun içinde olur, kalbinin tam ortasında değil. Yatıp kalkıp ondan bahsetmez. Dünyanın asıl gayesi de o değildir.

Para ile beraber gösterişe de çok meraklıyız. İlkokul çocuklarının elinde bile akıllı telefonlar, ayaklarında bilmem ne marka ayakkabılar var. Ortaokulda veya lisede altına araba çeken sözüm ona mahallenin kralı. Para daha farklı bir hayata açılan pencerenin, hayaller ülkesine giden yolun anahtarı olarak algılanıyor. İşte tehlike çanları ta o yaşlardan itibaren çalmaya başlıyor.

Efendim malumunuz bir de yılbaşı yaklaşıyor. Geleneksel hale gelen yılbaşı ikramiyesi bilmem kaç milyon verecek. Çoğu heyecanlı bir bekleyiş içinde.Bir çok firmanın promosyon olarak verdiği yılbaşı çekiliş biletleri.. Bayilerin önlerinde uzun kuyruklar.. Afişlerde, billboardlarda reklamlar.. Sokaklarda ellerinde bilet işte şu kadar milyon veriyor diyen emmiler teyzeler…

Hep teşvik hep teşvik…

 ‘Çıkmaz demeyin şansınızı deneyin’ sloganlarıyla zihni bulanık memleketlimin kafası iyice allak bullak ediliyor. Sonuçta kolay para kim istemez. Kimine göre HARAM kimine göre “Vergisini veriyoruz arkadaş” diyerekten köküne kadar HELAL. O konulara hiç girmeyeceğim. Ama önceki senelerdeki “şanssız talihli”lere bakıldığında ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Velhasıl kelam şu nokta çok iyi idrak edilmeli. Para, insan onurundan,şerefinden, haysiyetinden, sağlığından, huzurundan daha kıymetli değildir. Olmamalıdır da.

İyi okuyun.. İyi anlayın.. Bence uygulayın

Benden size acizane tavsiye

Haydin eyvallah…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR