Buket Beslen

Buket Beslen

Ramazan’da arınmak

Ramazan’da arınmak

Ramazan’ın kokusu burnumuza gelmeye başladı. Artık 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’e kavuşmak için gün sayıyoruz. İyi ki ramazan var. Nefsimizi terbiye edebilmemizin basamağı oruç iyi ki var. Rabbim bizleri sağlıkla, güzellikle iman ile ramazan ayımıza kavuştursun.

Ramazan arınmaktır. Tüm kötü düşüncelerden, kötü huylardan, kötü ahlaktan kaçarak Yüce Allah’a sığınmaktır. Şeytana kelepçe vurulduğu, tüm Müslümanların adeta huzura kavuştuğu bu 30 gün bizlerin arınmasına, kötü huylarını terk ederek Allah’a dönmesine bir vesile olsun.

İnsanız ve insan hata yapar. Günaha bulaşır. İsyan eder. Hatasız olan yalnızca Allah’tır. O, tüm hatalardan münezzehtir. Bizler dünyalıklarımızdan uzaklaşmayı hedef alarak, dünyada da ahirette yaşanacak huzura kavuşmayı dileyerek adım atmayı istemeli ve bu ayı o şekilde değerlendirmeliyiz. Bu ay ibadetlerimizi hakkıyla yerine getirebilmenin, imanımızı kemale erdirmenin, Peygamberimizin ahlakı ile ahlaklanabilmenin kapısını açsın İnşallah.

Peygamber Efendimiz ramazan ayından “Başı rahmet, ortası mağfiret sonu günahlardan kurtuluş” olarak söz etmiştir. Rabbim bizlere ramazan ayının rahmetini, mağfiretini ve kurtuluşunu; Bu kutlu zaman dilimlerini iyi değerlendirmeyi, tam anlamıyla günahlarımızdan tövbe ederek Allah’a yönelmeyi, rahmetin ve bereketin üstümüze bir yağmur gibi yağdığı mübarek ramazan ayının feyzinden ve ecrinden istifade edebilmeyi nasip etsin.

Yüce Rabbimiz ise Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 185’inci ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı öyle bir ay ki, insanlık için bir kılavuz olan, içerisinde yol gösterici ve hakkı batıldan ayırıcı apaçık mesajlar bulunan Kur’an o ayda indi.”

İşte bu sebeple bu önemli ramazan ayı biz Müslümanlar için bir kurtuluştur. Oruç ise aç kalma değil manevi anlamda beslenmektir. Kalbimizi, ruhumuzu ve aklımızı beslemektir. Allah’a yönelerek onu tesbih etmektir. Bir kişi ramazan ayında öfkesini, nefsini, şehvetini, kibrini, dedikodusunu ve diğer bütün kötü huylarını bir kenara bırakıp orucu hakkıyla tutarsa oruç da kişiyi o kadar tutar. Oruç bizlerin kalkanı niteliğinde olur. Rabbim bu ayın hürmetine bizlerin gözündeki perdeyi kaldırsın doğruyu görme, doğruya yönelme, yanlışın içerisinde boğulmama şuuru nasip etsin. Bizleri akleden, düşünen, hatırlayan, öğüt alan, inanan, iyiyi kötüden ayırabilen insanlara dönüştürsün.

Peki, Ramazan ayında neler yapmalıyız?

1. Öncelikle çağımızın bataklığı olan sosyal medyadan uzaklaşarak tam bir teslimiyetle Ramazan’ı anlamaya niyet etmeliyiz.

2. Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okumaya gayret etmeli, içerisindeki ayetleri hayatımıza geçirmeye odaklanmalıyız.

3. Ramazan ayını değerlendirebilmek için özel olarak hazırlanmış kitaplardan edinerek okumaya, idrak etmeye gayret etmeliyiz.

4. Namazlarımızı aksatmadan, yılda sadece bir kez bizi bulan Teravih namazlarımızı mutlaka kılmaya özen göstermeliyiz.

5. Annemizin, babamızın hayır duasını almayı, kalp kırmamayı, dilimizi terbiye etmeyi, az yiyip az konuşmayı ama Hakk ile meşgul olmayı kendimize şiar edinmeliyiz.

Rabbim bizleri bu ayda tuttuğumuz oruçlar, kıldığımız namazlar, verdiğimiz zekât ve sadakalar hürmetine rahmetine, mağfiretine ve kurtuluşuna mazhar eylesin. Hepimizin ramazan ayı şimdiden hayırlı olsun. Bizlere şifa getirsin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR