Şule Erciyas

Şule Erciyas

Salih Amel

Salih Amel

Salih amel yararlı iyi ve güzel anlamına gelmektedir. Dini bir terim olarak ise salih amel imanın gereği olarak ihlas ve iyi niyet ile yapılan Kur’an ve sünnete uygun olan söz fiil ve davranışları ifade etmektedir. O hanginiz daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır ayetinde açıklandığı üzere nasıl kulluk edeceği iyi amel mi kötü amel mi yapacağı belli olsun diye gönderilmiştir.

İnsandan istenen iman edip Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak iyi güzel ve salih ameller işleyerek kulluk imtihanından başarı ile çıkmasıdır. Bu nedenle Kur’an-ı Kerim’de ameli salih işlemenin öneminden çokça bahsedilmiş ameli salih işleyenlere büyük mükafatlar vaad edilmiştir.

Kuran da iman edip salih amel işleyenler övülerek şöyle buyrulmuştur “Şüphesiz iman edip salih amel işleyenler varya işte onlar yaratılmışların en hayırlısıdır gerçek şu ki iman edip iyi işler yapanlara gelince elbette biz iyi iş yapanların ecrini zayi etmeyiz, salih kavramı insanın sıfatı olarak da kullanılmaktadır. Salih insan olmanın ilk şartı vardır iman etmek ve salih ameller işlemek. Bir insan iman etmekle beraber hayırlı, faydalı ameller işlemek ile dinin emir ve yasaklarına uymakla salih vasfını kazanır, bu nedenle iyi güzel ve yararlı amel işleyen dürüst ve ahlaklı kimselere salih insan denilmiştir.

Salih insan en iyi insan demektir. Kur’an-ı Kerim’de onlar Allah'a ve ahiret gününe inanırlar iyiliği emrederler kötülükten men ederler, hayır işlerinde birbirleri ile yarışırlar işte onlar salihlerdendir. İman edipte salih amel işleyenler var ya biz onları mutlaka iyiler arasına sokacağız. Diğer bir ayette ise salihler peygamberler ve şehitler ile beraber zikredilmişlerdir. Salih amel Allah'a kulluk için yaratılmış olan insanın yaratılış gayesini gerçekleştirmesini sağlar. Yine salih amel en güzel biçimde yaratılan insanın kendisini diğer varlıklardan üstün kılan vasıflarını koruyabilmesi için bir zarurettir.

İman ve salih amel arasında birbirlerinden ayrılmaz kuvvetli bir bağ vardır. Nitekim iman ve salih amel Kur’an-ı Kerim’de zikredilmiştir. Kim iman ederek salih ameller işlerse kim mümin olarak bir salih amel işler ise Allah'a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyen şeklindeki ifadeler iman ile salih ameller arasında ki sıkı ilişkiyi açıkça ortaya koymaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR