Hakan Şahin

Hakan Şahin

Sınırsız Erişim, Kıt Analiz

Sınırsız Erişim, Kıt Analiz

Yasama, yürütme, yargı erklerinden sonra dördüncü büyük güç olarak kabul gören medya, her geçen gün insanları daha fazla kendine bağımlı hale getiriyor. Teknolojik gelişmelere paralel olarak kendini yenileyen ve toplumu kuşatan bir yapıda bulunuyor. Medyanın gücünü vurgulamak açısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi Face Time üzerinden Hande Fırat’ın canlı yayınına bağlanıp halkı sokağı çıkmaya çağırmasını hatırlatmak yerinde olacaktır. Bu gelişme darbenin gidişatını etkileyen gelişmelerden bir tanesidir.
***
Radyo, televizyon, internet, yazılı basın derken akıllı telefonların piyasaya çıkmasıyla medyanın etkisi süreklilik kazandı. Teknolojiyle birlikte bu kadar kolay ulaşılabilir olmasının yanında aşırı bir bilgi kirliliğine de yol açıyor. Hangi bilginin doğru hangi bilginin yanlış olduğu insanların dikkatini çekmiyor. Günümüz tüketim kültüründe insanlar karşılaştıkları mesajı olduğu gibi kabul edip tüketiyor. Teknolojik gelişmeler insanlara çabukluk, kolaylık, faydalı ve kusursuz gibi özelliklerde sunuluyor. Medya teknolojiden beslendiğinden olumlu özellikleriyle kendini kabul ettiriyor. Bu yönüyle sorgulanmasını bertaraf ediyor.
***
Ülkemizde en etkili kitle iletişim aracı bütün teknolojik gelişmeler rağmen hala televizyon. Çünkü ekonomik geliri ne olursa olsun her evde en az bir televizyon bulunuyor. Gazete, internet gibi içerik edinmek için bir ücret gerektirmediği için de önemini yitirmiyor. 
Televizyon en çok zihinleri her türlü enformasyona açık olan çocukları etkisi altına alıyor. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklar günde ortalama 5 saatini televizyon karşısında geçiriyor. Böylesine uzun bir süre medya içeriklerine maruz kalan çocuklar, ebeveynlerinden öğrendiklerinden fazlasını televizyondan öğreniyor. Medyanın yetiştirdiği çocuklar olarak toplumu oluşturuyor.
***
Medya Okuryazarlığı Nedir? Medya okuryazarlığını kısaca medyanın diliyle okuyup yazabilme becerisi olarak tanımlayabiliriz. Dört tane alt beceriden oluşmaktadır: Erişim Becerisi: İhtiyaç duyduğumuz bilgiyi kitap, gazete, radyo, televizyon,  ya da internet gibi farklı medyalardan elde edebilmemiz. Analiz Becerisi: Elde ettiğimiz bu bilgilerin içerisindeki doğruları, yanlışları, fazlalıkları, eksiklikleri ve ihtiyacımız olanları belirleyebilmemiz için bunları çözümlememiz. 
Değerlendirme Becerisi: Yine elde ettiğimiz bilginin uygunluğu, doğruluğu ve güvenilirliği gibi konularda bir karara varabilmek için değerlendirmeler yapabilmemiz. Üretim Becerisi: Son olarak da kendimizi etkili bir şekilde ifade edebilmek için kendi mesajlarımızı kendimizin üretebilmesi ve yayabilmesidir.

***
Dünyada medyanın etkileri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla medya okuryazarlığı kavramı geliştirildi. Medya okuryazarlığı eğitimi çocuklara ders olarak okullarda verilmekte. Bu ders batı ülkelerinde zorunlu dersler kapsamına alındı.
Türkiye’de medya okuryazarlığı 2007 yılında gündeme geldi fakat gereken düzenlemeler hala yapılabilmiş değil. Mevcut olan müfredat kapsamında medya okuryazarlığı dersi seçmeli ders olarak ortaokullarda okutuluyor. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 4 milyon öğrencinin bu dersi seçmesi olumlu bir gösterge. Medya okuryazarlığı dersini okutan öğretmenler genellikle sosyal bilgiler ve Türkçe branş öğretmeni. Seçmeli ders kapsamındaki bu dersi ek ders ücreti karşılığında branş öğretmenleri okutmakta. Bu öğretmenlerin tam olarak medya okuryazarı uzmanı olamamalarından kaynaklı olarak kaliteli bir öğretim yapılamıyor.
***

Medya okuryazarlığı dersinin amacına hizmet etmesinin en etkili yolu bu desin iletişim fakültesi mezunu öğretmenler tarafından okutulmasıdır. 2007 yılında bu dersin gündeme gelmesiyle birlikte birçok iletişimci öğretmen olabilme heyecanına kapıldı ve pedagojik formasyon edindi. Medya okuryazarlığı dersine gündeme geldiğinden bu yana gereken önem bir türlü verilmedi. Yeni nesli medyanın olumsuz etkilerinden korumak ve düşünen, sorgulayan bir kuşak yetiştirmek oldukça önemli. Biz millet olarak medya okuryazarlığının alt becerilerinden erişim aşamasında bulunuyoruz. Asıl önemli olan analiz ve değerlendirme basamaklarına inilemeyen mevcut eğitim sistemimizde değişikliğe gitmek zaruri bir ihtiyaçtır. Bunun için medya okuryazarlığı dersinin zorunlu olması ve bu dersin, işin ehli olan pedagojik formasyon edinmiş iletişimciler tarafından okutulmas
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR