Şule Erciyas

Şule Erciyas

Sonsuz Hayat Ölüm

Sonsuz Hayat Ölüm

Ölüm insan için dünya hayatının sonu olduğu gibi kabir hayatının başlangıcıdır, öldükten sonra tekrar dirilmekte ahiret hayatının başlangıcıdır. Yani ölüm insan için bir yok oluş değil bilakis yeni ve sonsuz bir hayatın başlangıcıdır, yeniden diriliş ahiret hayatının en önemli evrelerinden biridir. Zira İsrafil (a.s) ilk defa sura üfürdüğünde kıyamet kopacak ikinci defa üfürmesi ile de bütün canlı varlıklar tekrar diriltilecektir.

Ahirete iman yani öldükten sonra yeniden dirilme ve hesaba çekilmeye inanmak iman esaslarındandır nitekim her müslüman iman esaslarına ihtiva eden amentüyü okurken velbagsü bagdel mevt ifadesi ile bu inancını ortaya koymaktadır. Kuran da öldükten sonra tekrar dirilmeden sıkça söz edilerek insanlara ölümün bir son olmadığı ölümden sonra dünyada yaptıklarının hesabının sorulacağı yeni bir hayatının olduğu hatırlatılmaktadır. Siz cansız henüz yok iken sizi dirilten dünyaya getiren Allah'ı nasıl inkar ediyorsunuz sonra sizleri öldürecek sonra yine diriltecektir.

En sonunda da ona döndürüleceksiniz şüphesiz o ölüleri diriltir ve o her şeye hakkı ile kadirdir. Çünkü kıyamet muhakkak gelecektir onda hiç bir şüphe yoktur ve şüphesiz Allah kabirdeki kimseleri diriltecektir. Yine Kuranı Kerimde insanların öldükten sonra diriltilmesinin mümkün olduğu bunun Allah için kolay olduğu belirtilerek şöyle buyrulur. O başlanğıçta yaratmayı yapan sonra onu tekrarlayacak olandır bu ona göre ilk yaratmadan daha kolaydır.

İnsan birde kendi yaratılışını unutarak bize bir örnek getirdi dedi ki çürümüşlerken kemikleri kim diriltecek deki onları ilk defa var eden diriltecektir, o herşeyi yaratılmışları hakkı ile bilendir dünyada bir takım tabiat olayları da ölümden sonra dirilişe delil teşkil etmektedir. Mesela gece ile gündüzün birbiri arasında gelişi, güneşin her batışı, doğuşu öldükten sonra dirilmeye delalet eden birer ayettir. Güneşin her batışı bir ölüm her sabah yeniden doğuşu bir diriliştir.

Bu manzaraya her gün şahit olan insan kendisinin de bir gün böyle öleceğini ve sonra dirileceğini tefekkür etmelidir ayeti kerimede şöyle buyrulur, göklerin ve yerlerin yaratılışında gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır. Ölümden sonra diriliş ve yeni bir hayat vardır bu gerçeği kabullenip hayatımızı buna göre tanzim edenler ve hazırlık yapanalr neticede kazançlı çıkarlar aksi bir tutum ve davranış gösterenler kabullenmek istemedikleri gerçekle yüz yüze geldiklerinde çok büyük bir pişmanlık yaşarlar ve kaybedenlerden olurlar Allah bizlere imanlı ölümler nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR