Şule Nallı

Şule Nallı

Sorumluluk

Sorumluluk

Sorumluluk bir bireyin her ne olursa olsun kesinlikle üstesinden gelebileceği bir olgu olmak zorundandır. Sorumluluk sahibi birey yapmış olduğu veya yapacak olduğu her türlü etki karşısında farkındalık bulundurmaktadır. Sorumluluk tanımının iyi öğrenilmesi için sorumlu olan bireyin neler yapabileceği bilinmelidir. Sorumlu bir birey eğer kendi veya kendine ait olan bir eşya ile ilgili bir problem var ise kaçmaya çalışmaz.

Durup o sorunun üstesinden gelmek için mücadele vermeye başlar. Birey kendinin güvenebileceği yani arkasında kalan işlerin temizleneceğini bilmesine rağmen kimsesi yokmuş gibi temiz iş yapar. Karşılaştığı sorunlarla mücadele yöntemi de sorumluluk sahibi olan bir birey için oldukça önemlidir. Bu birey kesinlikle sorumluluk gerektiren işler karşısında çözüm için haklı ve etik bir çaba içinde olmak zorundandır. Aksi takdir de tüm çabası ve öz verisi geçersiz olmaktadır. Bu nedenle sorumluluk sahibi olmak oldukça zordur. Aileler çocuklarının sorumlu olması için kesinlikle çocuklarını bazı zor koşullar karşısında yalnız bırakmalıdır. Bu sayede sorumlu ve etik prensip sahibi olan olgun bireylerin gelişmesi sağlanmaktadır.

Günümüz insanı kendi vicdanına karşı kalbi bir sorumluluk duygusuna sahip olacak şekilde yetiştirilememektedir. Mevcut eğitim sistemimiz öğrencilere ödev vererek, vazifeler yükleyerek ancak korku veya menfaat arzusuyla yönlendirilen, dıştan denetimli bir sorumluluk hissi aşılayabilmektedir. Bu öğrenci eğer öğretmen ödevini kontrol edecek ve karnesine zayıf not koyacak olmasa o ödevi yapmaz. Hatta birçok zaman da öğretmenini kandıracak şekilde bir yerlerden kopya çeker. İşte bu şekilde yetişen nesil ne kendi hayatına ne ülkesine ne insanlığa büyük bir değer kazandırabilecek özellikler geliştirebilir. Bu nesil ancak gününü kurtarmak, belli bir maaş kazanmak, azar işitmemek, ceza almamak için belli bir seviyeye kadar iş görür. Eğer yakalanmayacaksa her türlü hileye başvurabilir. Bu yüzden sorumluluk kavramını bilinçli şekilde aşılamamız gerekir. Doğru şekilde anlatılan ve yapılan sorumluluk görevleri olumlu olur. İnsan ne iş yaparsa yapsın hayatı boyunca hep bir sorumluluk sahibidir. Bulunduğumuz pozisyonlar farklı olabilir ama mutlaka hepimizin sorumlulukları vardır ve bitmeyecektir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR