Enes Boyacı

Enes Boyacı

Süperiletken ile yeni çağ

Süperiletken ile yeni çağ

Geçtiğimiz günlerde Koreli bilim insanları LK-99 adını verdikleri dünyanın ilk süperiletkenini duyurdu. Bu gelişme karşısında dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları hayrete düştü. Çünkü bu iletken ile birlikte dünya yeni bir çağa giriyor. LK-99 sayesinde özellikle enerji olmak üzere ulaştırma, sağlık, haberleşme gibi birçok sektörde verimlilik çok yüksek seviyelere çıkacak.

Peki, nedir bu süperiletken?

Süperiletkenlik sıcaklığın düşmesiyle beraber direncinin sıfır olması demek. Yani süperiletkenler elektriksel açıdan doğru akıma karşı sıfır direnç gösterdikleri için normal iletkenlere göre çok daha yüksek akım taşıma kapasitesine sahip. Süperiletkenler kayıpsız bir biçimde elektrik akımını iletmeleri ve bunu yaparken de direnç göstermemeleri sebebiyle ısınma sorununu ortadan kaldırıyor.

Öte yandan kayıpların sıfıra yakın bir noktaya inmesi ile bir elektrik akımı süperiletkenin içinden hiçbir güç almadan akmayı sürdürebiliyor. Bu yüzden eğer süperiletkenler haberleşme, sağlık ve sanayi sektöründe kullanılırsa özellikle hız ve verimlilik önemli ölçüde artış gösterebilir.

Ayrıca LK-99’la birlikte ortaya çıkan süperiletkenler neredeyse ışık hızında sinyal taşıyabildikleri için haberleşme ve savunma sanayisinde büyük değişiklikler olması bekleniyor.

Var olan elektrik şebekelerinde iletimden dolayı kayıp kaçaklar dünya genelinde yüzde 8 olarak biliniyor. Bu rakam ısıya bağlı olarak ülkeden ülkeye değişiyor. Bu yüzden LK-99 ile elektrik iletimi için kablolar üretilirse bu kayıplar neredeyse sıfıra düşecek. Bu durum da bir taraftan verimliliği artırırken bir taraftan tüm dünyada elektrik israfını önlemiş olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR