Enes Boyacı

Enes Boyacı

Telefon ve beğeni bağımlılığı

Telefon ve beğeni bağımlılığı

Günümüzde neredeyse herkes bir şekilde cep telefonu bağımlısı haline geldi. Kimi oyun oynayarak, kimi sosyal medyaya bakarak, kimileri ise video izleyerek bir şekilde cep telefonunda uzun zaman geçiriyor. Şimdi soracak olsam okurlarımız da son bir saat içerisinde en az bir kere cep telefonuna bakmıştır.
Teknolojideki hızlı ilerleyiş akıllı telefonları hayatımızın bir parçası haline getirdi.

Tüm dünyada 7’den 70’e neredeyse herkesin bir şekilde telefonu var. Özellikle sosyal medyanın da etkisiyle cep telefonu bağımlılığı günümüz problemlerinden biri oldu. Yapılan araştırmalara göre Avrupa genelinde insanlar gün içerisinde ortalama 48 kez telefonlarını kontrol ediyorlar. Yine 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de ise ortalama 13 dakikada bir, yani günde 78 kez telefonlarımızı kontrol ediyoruz. Bu sayı 2018’de 78 ise günümüzde sanıyorum ki çok daha fazladır. Peki, siz günde kaç kez telefonunuza bakıyorsunuz?

Telefon bağımlılığı özellikle gençlerin zihinlerini kirletir hale geldi. Çünkü cep telefonlarındaki uygulamaların, tıklanma ve bakılma süresi ile doğrudan maddi bir ilişkisi var. Bu yüzden de cep telefonu uygulamaları insan psikolojisi ve sağlığını kötü etkileyen yönetmelerle insanları kendilerine çekiyorlar. Bu yazılımları hazırlayanlar da akıllı cihazları en çok kullanan toplumsal kesimin gençler olduğunu bildiği için onlara yönelik çeşitli dikkat çekici içerikler hazırlıyor. Buna en basit örneği bildirimler üzerinden verebiliriz. Hepimiz telefonumuza bir bildirim geldiği zaman direkt ona bakma isteği duyar ve heyecanlanırız.

Bu bağımlılığın kendi tarafımızdan da suçlu olduğumuz bir diğer yanı var. Beğenilme ve ünlü olma arzusu. Paylaşımlarımıza gelen yeni bir yorum veya bir beğeni bizi heyecanlandırıp daha da bağımlı olmamızı sağlıyor. Tabi bu olayın en büyük aktörleri sosyal medya mecraları. Günümüzde insanlar bir fazla beğeni almak ya da takipçi kazanmak için çeşitli kötü durumlara giriyor. Çünkü beğeni almak veya takipçi kazanmak insanlara mutluluk hormonu salgılatarak tekrar tekrar telefonlara bakmalarını sağlıyor.
Bağımlılık sadece bununla da kalmıyor.

Artık cep telefonu oyunları insanları aşırı bağımlı hale getirebiliyor. Bazen bu durumla ilgili öyle haberler görüyoruz ki insanın inanası gelmiyor. Bazı çiftler cep telefonu bağımlılığı sebebiyle boşanabiliyorlar. Çünkü bazı eşler öyle duruma geliyorlar ki bu beğeni veya oyun bağımlılığı sebebiyle bütün sorumluluklarını bir kenara bırakabiliyor. Bağımlılık insanları, eşleri ve çocukları da dahil olmak üzere tüm dünyadan kendilerini soyutlama raddesine getirebiliyor. Peki, bu bağımlılıktan kurtulmak adına neler yapılabilir?

Cep telefonu bağımlılığından kurtulmaya ilk olarak telefon bildirimlerimizi kapatıp gerçek dünyaya dönerek başlayabiliriz. Aile ve arkadaşlarımızla daha fazla vakit geçirerek gerçek bağlarımızı arttırabiliriz. Örneğin iş çıkışı eve geldiğimizde telefonumuzu göremeyeceğimiz ve rahatlıkla ulaşamayacağımız yerlere bırakabiliriz. Spora veya arkadaşlarımızla kültürel etkinliklere giderek keyif alabileceğimiz farklı kanallar oluşturabiliriz. Bu sayede kendimizi mutlu ederek telefona bakma ihtiyacımızı azaltabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR