Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Türk donanması onu bekliyor

Türk donanması onu bekliyor

Teknofest 5 günlük yoğun temponun ardından sona erdi. Şehrimizde ilk kez düzenlenen etkinliğe başkentli vatandaş büyük ilgi gösterdi.

İlk gün festivali yerinde takip eden muhabirlerden birisi de bendim. Alanda haber değeri taşıyan tüm başlıkları dikkatle izlemeye çalıştım. Bugünkü yazımda bunlardan birisinden bahsedeceğim.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen T-925 Genel Maksat Helikopteri...

Türk havacılık sanayisi son 10 yılda ses getiren işlere imza attı. İlk büyük proje T-129 ATAK helikopteriydi. Onu T-625 GÖKBEY izledi. T-129 görece hafif sınıfta yer aldığı için ara açılmadan ATAK 2 projesi başlatıldı.

Bu başarılı işlerin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı filosuna dev bir ‘cihaz’ katılıyor. Kendi ağırlığı ile beraber 11 tona kadar yük taşıyabilecek olan T-925 Genel Maksat Helikopteri ile donanmanın uzun yıllardır beklediği ağır sınıf helikopter ihtiyacı karşılanmış olacak.

Alanda röportaj yaptığım TUSAŞ personeli Yahya Geçsek’e göre T-925’ler ambulans helikopteri olabilecek, askeri operasyonlar için kullanabilecek ya da yangın söndürmek için görev yapabilecek. Genel maksat helikopteri yani...

T925'in kanatları katlanabilir özellikte olacak ve TCG ANADOLU’ya iniş-kalkış operasyonları yapabilecek.

20 tam donanımlı asker kapasitesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan S-70 Blackhawk ve AS532 Cougar helikopterlerine kıyasla daha büyük bir taşıma kapasitesine sahip olacak.

Kabin içinde, gövde altında ve kancada büyük miktarda yük taşıyabilecek. Yine aynı şekilde arka tarafındaki geniş rampası sayesinde tekerlikli bazı araçları taşıyabilecek.

Güçlü motorları sayesinde saatte 296 km hıza kadar çıkabilecek. 1000 kilometreye varan bir menzile sahip olacak.

T-925’in ilk uçuşunu 2024 yılında yapması bekleniyor. Planlama süreci yolunda giderse 2025’te teslimatlar başlayacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 8 adet T-925 Genel Maksat Helikopteri tedarikine yönelik bir anlaşma imzalandı bile.

Bu işi yerli imkanlar ile yapmak o kadar önemli ki...

Emeği geçenlere bin teşekkür...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR