Muhammed Gömük

Muhammed Gömük

TÜRKONOT’un isim babası İbrahim Çetin’dir

TÜRKONOT’un isim babası İbrahim Çetin’dir

Değerli okurlar, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamandaki Rusya ziyaretinde Putin tarafından kendisine 2023 yılında uzaya bir Türk gönderebileceklerini söylediğini öğrendik.
Gerçekten güzel bir gelişme. Gayet de heyecanlandırıcı. Tabii insan keşke kendi uzay mekiklerimizi, uzay gemilerimizi, uydularımızı, kıtalararası füzelerimizi kendimiz yapsak da elalemin jestine muhtaç kalmasak diyor. Lakin her şey zamanla. O yüzden buna da şükür.

Bahsettiğim gelişmeyle birlikte minik bir tartışma da doğdu. Uzaya gidecek Türk; Amerikalı değil ki astronot olsun, Rus ya da komünist değil ki kozmonot olsun… En iyisi biz buna başka bir isim bulalım dendi. Ancak ben bu meseleye dâir çok daha önceden İbrahim Çetin’in birtakım açıklamalarına hem gözümle hem de kulağımla şahit olmuştum. İbrahim Çetin’i biliyorsunuz; Fetullahçı Terörle Mücadele Platformumuzun ve bu platformun resmî uzantısı niteliğindeki Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneğimizin basın ve hukuk sorumlusu olup son derece iyi bir hukukçu ve aynı zamanda çok iyi bir siyasal fütüristtir (gelecek bilimcidir). Kendisi yıllar önceki Türkçe’nin yozlaşmasıyla ilgili eleştirel yazılarında uzaya gidecek ilk Türk’e astronot ya a kozmonot değil TÜRKONOT denmesi gerektiğini yazıp çizmişti.

Putin’in mâlum ve mezkur teklifinin hemen akabinde de sosyal medyadaki paylaşımlarında “Türk astronot olmaz, Türk kozmonot olmaz; TÜRKONOT olur” diyerek kararlı bir tavır takınmıştır. 
Uzaya gidecek Türklere ne isim verileceğiyle ilgili tartışmaların sonucu şimdiden belli gibi. Elbette ki TÜRKONOT denecek. Birileri resmen kabul etmese de halk eminim ki türkonot kullanımını tercih edecektir. Bu noktada bir küçük tartışma daha yaşanacak gibi. O da “türkonot” teriminin isim babasının kim olacağıyla ilgili. Yiğidin hakkını yiğide vermek kâbilinde, 2023’ü beklemeden, şimdiden ilan etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum ki türkonotun isim babası İbrahim Çetin’dir. Lütfen kimse allem kallem etmesin.
Bu minik tartışmaları geride bırakırız bırakmasına da bizi bekleyen asıl büyük tartışmayı da acaba şimdiden başlatsam mı başlatmasam mı kararsızım. İlk türkonot kim olacak?

Çok güzel bir soru değil mi: İlk türkonot kim olacak?

Elbette çok ciddi kriterler ortaya konacak ve buna göre bir eleminasyon olacaktır. Uzaya gidecek ilk Türkonot kafilesi eğer birden fazla kişiden oluşacaksa bunlardan en az birinin kesinlikle savaş uçağı pilotu olacağını düşünüyorum. Acaba o nasıl seçilecek? Ordudaki hizmet ve başarı cetveline göre mutlaka yerinde bir seçim yapılacaktır. Ancak onun yanındaki sivil-gönüllü türkonotun nasıl belirleneceği gerçekten büyük muamma. Uzaya turistik seferlerin yapıldığı şu zamanda kriterlerin çok ayırt edici olmayacağını ve binlerce vatandaşın başvuruda bulunup bu iş için yüksek yerlerden torpil koymaya çalışacağını tahmin ediyorum. 

Hele iş o raddeye gelsin de tek tartışmamız bu olsun diyeceği geliyor insanın. Hakikaten de öyle. Tercih ve torpil olayını fazla abartmamakta fayda var. İstekliler için bir de olumsuz malumat paylaşayım. Uzay yolculuğuna çıkanların büyük çoğunluğunda radyasyona bağlı kanserler baş gösteriyor ve bu kişilerin yine büyük çoğunluğu hayatlarının geri kalan kısmını sağlık, sıhhat, afiyet içinde geçiremiyor.
Bilginiz olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR