Ulus’a 100 yıllık koruma projesi

Ulus’a 100 yıllık koruma projesi

Tarihi Kent Merkezi olan Ulus’ta Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

Ödemiş, Mansur Yavaş döneminde Ulus’ta 100 yıllık koruma projelerini başlattıklarını, Ulus’un yeniden ayağa kalktığını söyledi.

EN ÖNEMLİ MERKEZLERDEN OLACAK

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ekonomik hayat canlandıkça, işyerlerinin de işlevlerinin değişmeye başladığını belirtti. Ulus’ta devam eden projeler neticesinde ve en geç üç yıl içerisinde ayağa kalkacağını vurgulayarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak pandemiye rağmen üç yıldır Ulus’a çok önemli projeler yaptık. Kaledeki evlerin neredeyse tamamı bitmek üzere. Belediye çarşısını restore ettik. Anafartalar Çarşısı restore ediliyor. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü restore ediliyor. Restorasyon bittikten sonra EGO Genel Müdürlüğü yaklaşık 700 personel ile buraya gelecek. Bu da Ulus’a bir can suyu, hareketlilik kazandıracak. Hemen yanı başında Ulus İşhanı restorasyonu yapılıyor. Tamamlandığında bir katını üniversite gençleri ve yeni mezunlar için teknoloji üssü yapacağız, bir katını da Barolar Birliği ile işbirliği yaparak genç avukatlarımıza tahsis edeceğiz. Ayrıca Hacı Bayram’a giriş çok kötüydü, Hükümet Caddesi’nde çalışmalara başladık. Roma yolunun projesi bitti, uygulamasına başlıyoruz, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar projeler başladı. Bütün bunlarla beraber Ulus iki üç yıl içerisinde toparlandığında zaten göreceksiniz ki Ulus ayağa kalkmaya başlayacak” İfadelerine yer verdi.

1-001.jpg

ULUS HAL TAŞINIYOR

Hal projesini restorasyon olarak hazırladıklarını fakat statik raporlarına göre zeminin çok kötü çıktığını Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Bölge Kurulunda rekonstrüksiyon karar çıktığını işaret eden Başkan Ödemiş, “Yaklaşık 54 esnafımızın bulunduğu Ulus Hal’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği karar neticesinde hal esnafımızla görüşüp geçici prefabrik yer yaptık. Balık sezonu sona erdiğinde Hal’i taşıyacağız. Hemen ardından yaklaşık 10 ay içerisinde yeni hal alanını inşa edeceğiz. Esnafımızın fikirleri bizim için çok değerli. Hal projesi tamamlandıktan sonra boş kalan alana ise Kültür Merkezi yapmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

HIDIRLIK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Hıdırlık Tepesi’nin estetik görünüme kavuşması için çalışma başlatacaklarının müjdesini veren Ödemiş şöyle devam etti: “Hıdırlık Tepesi için projemizi hazırladık. Dedik ki madem arkeo parkı yapıyoruz, Roma Tiyatro ayağa kalkıyor. Dolmuşların olduğu yere de yeşil alan projesini hazırladık. Dolmuş kapalıya geçtikten sonra yeşil alan projesi de hemen hayata geçecek. Yani Bentderesi’nde ciddi bir tarih, arkeoloji ve kültür havzası olacak. Hıdırlık’ın kaleye bakan yüzüne konut koymayalım dedik. Hak sahiplerinin hakkını zedelemeden tüm konutları kuzeye aktardık. Kale’ye bakan cephesini de tamamen rekrasyon alanına dönüştürdük. Proje de kabul edildi. Bu sene çalışmalar başlayacak.”

2.jpg

KAPALI DURAKLAR HAYATA GEÇİYOR

110 Bin metrekare alana inşa edilen kapalı dolmuş durakları projesinin yüzde seksenlik bölümü tamamlandığına değinen Ödemiş, Proje kapsamında Keçiören ve Mamak dolmuşlarını kapalı alana alacaklarını duyurdu.
Ödemiş, “Ulus’un en büyük sorunu otopark sorunu kapalı dolmuş duraklarının hayata geçmesiyle birlikte 1 kat da sivil araçlar için otopark olarak hizmete açılacak. Ayrıca proje içerisinde Türkiye'de ilk diyeceğimiz bin 85 metrekarelik bir alanda Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi ve Belediyemiz arasında yapılan protokole bağlı olarak görme engelliler müzemiz var. Proje tamamlandığında, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’nı da oraya taşıyacağız. Hemen yanına vatandaşlarımız rahatlıkla alışveriş yapabileceği Başkent Market’i de Bentderesi’nde hayata geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in verdiği bilgilere göre Bentderesi projesi 2024 yılında tamamlanmış olacak.

“TRAFİK ÇİLESİ SONA ERİYOR”

Kapalı dolmuş duraklarının faaliyete geçmesinin ardından Dolmuş güzergahlarının da değişeceğini bildiren Ödemiş, “Kapalı dolmuş durağı ve sivil araç otoparkı hayata geçtiği zaman dolmuş güzergahı değişecek. Bu sayede de trafik sorunu ortadan kalkmış olacak. Amacımız Ulus’ta ki araç trafiğini azaltarak yaya trafiğini artırmak” şeklinde konuştu.

3.jpg

“BENTDERESİ’NE HAREKETLİLİK GELİYOR”

Seyir terasından, yürüyüş yollarına birçok etkinliklere ev sahipliği yapacak Bentderesi’nde çalışmaların sürdüğünün bilgisine veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Ulus Bentderesi’nde kapsamlı bir çalışmamız var. 2000 yıllık Roma Tiyatrosu’nun restorasyon çalışması tamamlandı. Hemen bitişiğinde 17 bin 500 metrekare arkeo park alanımız var. Onun uygulaması da devam ediyor. Arkeo park kazı esnasında orada yeni arkeolojik eserler çıktı. Özellikle Osmanlı dönemine ait hamamlar, deri atölyelerin işlendiği dükkanlar, antik dönemi ait erzak deposu olarak kullanılan daha sonra deri işlemelerinde kullanmış pitoslar çıktı. Birinin antik döneme birinin ise Osmanlı dönemine ait olan ki katmanlı bir yol çıktı. Biz de kazıyı bilimsel kazıya dönüştürdük. Belediyemiz, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Muhammed hocamız işin başında kazıyı bizzat sürdürüyor. Hem kazı devam edecek hem de arka park projemiz içerisinde gelen turist ve misafirler için karşılama projesi, çocuklar için arkeoloji eğitim alanı, seyir terasları, kafesi, yürüyüş yollarında Roman Tiyatrosu projesinin içerisinde tamamlanıyor.”

“İÇİNDEKİ DEĞERİ BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Projelerin hazırlanması, hayata geçmesi sürecinde titizlikle çalıştıklarının altını çizen Ödemiş, çalışmalarda yapıların dışını değil içindeki değeri bulmaya çalıştıklarını işaret etti.

Ödemiş, “Biz vatandaşlar korumayı nesne koruması gibi görünüyoruz aslında yapıyı korur gibi gözükse de hayatı koruyoruz. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak yapının dışına değil de elimizden geldiği kadar içine girmeye çalışıyoruz. Yani içindeki değeri bulmaya çalışıyoruz. Zaten değeri bulduğunuz zaman proje daha sağlıklı yapılıyor. 2 bin yıl önce atalarımız 7 bin kişilik Roma tiyatrosuyla nasıl burada etkinlik yapıyorsa şimdi bizde 2 bin yıl sonra biz elimizde kalan 1700 kişilik ile onu yapalım. Proje tamamlandığında tüm kamu ve STK’ların etkinliklerine açık olacak. Ulus’a bir hareketlilik kazandıracak” dedi.

4.jpg

KENT MEYDANI PROJESİ

1960 yıllarda yarışma ile elde edilip daha sonra 1981 yılında inşaatı tamamlanan Ulus 100 yıl şehir Çarşısının bulunduğu alana ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Koruma Bölge Kurulunca alınmış yıkım kararının olduğuna dikkat çeken Ödemiş, . Şehir çarşısı yıkılıp meydan olacaktı ama Akademisyenlerden oluşan belli bir grup o binanın yıkılmaması gerektiğini yeniden işlevlendirilmesi gibi bir görüş ortaya koydu. Mansur Bey’de ne yapılacağı ile ilgili bir yarışma düzenlenmesini istedi. Yarışma neticesinde oradaki 100 yıl çarşısının yüzde yetmişe yakın bir oy oranıyla meydan yapılması kararı geldi. Bunun üzerine yıkım ihalesi yapıldı. Ekiplerimiz tarafından meydan projesi hazırlanıyor” diyerek, proje bittikten sonra yıkımının ardından Ulus kent Merkezi’nin olduğu alana meydan projesi uygulanacağını sözlerine ekledi.

“PROJE MEYDANDAN İBARET DEĞİL”

“Proje bir meydan değil, mevcut olan alttaki iki bodrum kalacak. Projenin içerisinde kültür merkezi, sergi salonları ve otopark var. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle şu son dönemde yaptığımız projelerle Ulus Tarihi Kent Merkezi ayağa kalkıp Anadolu Ankara önemli bir kültür. Turizm havzası haline gelecek. Ulus her gün binlerce misafir ağırlıyor Hem onların otopark ihtiyacını giderme açısından hem de buraya kültür ve tarih turizmini için gelen misafirlerin burada yapacakları etkinlikler açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Projedeki son durumu anlatan Ödemiş, yıkım ihalesinin tamamlandığını, 2024 yılında meydan projesinin tamamlanacağını vurguladı.

“ÇEŞMELERİN RESTOROSYONU TAMAMLANDI”

Tarihi Kent Merkezi olarak adlandırılan Ulus’ta Osmanlı Dönemi’ne ait 11 tane çeşme olduğunun bilgisini veren Ödemiş, “Toplamda 11 çeşmemizin projelerinin bitirerek kurula sunduk, kurulda onaylandı. 5 tane çeşmemizin restorasyonunu yaptık, bu senede 6 tane çeşmemizin restorasyonu tamamlayacağız. Bunun yanı sıra ilçelerde de çalışmamız sürüyor. Polatlı’da 110 yıllık Osmanlı dönemine ait bir çeşmemizi de restore ettik. Kazan’da ki çamaşırhane ve çeşmeyi de restore ettik. Sadece merkezde değil ilçelerimizde var olan tarihi dokuları restore ediyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız eğer tespit ettikleri tarihi doku olursa bizlerle paylaşmalarını istiyoruz.”

Buket Beslen / İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.