Hakan Şahin

Hakan Şahin

  Ümide Açılan E-Devlet Kapısı

  Ümide Açılan E-Devlet Kapısı

Bürokrasi diğer bir adıyla kırtasiyecilik milletin işlerini zorlaştıran bir sorun olmaya devam ediyor. Teknoloji, dijitale geçiş sürecinde bürokraside bir kolaylığın önünü açsa da tam anlamıyla bir kolaylık sağlanabilmiş değil. Bu alanda çok daha yol almamız lazım.
E-devlet kapısı ile kırtasiyeciliğin azalması anlamında büyük bir gelişme yaşandığı yadsınamaz. Ancak çok daha işler bir hale getirilmesi gerekiyor. Ben bazen düşünüyorum, içinde bulunduğumuz dijital çağda sayfalar dolusu evrakla neden uğraşıyoruz diye. Çözüm önerileri de geliştirebiliyorum kendimce. Tabi bunlar değerlendirilir, gerekli çalışmalar yapılır ve uygun bir formatta insanlara hizmet olarak sunulabilir. Yeter ki yetkili makamlar bunu yapmak istesin. Bu noktada devlet kırtasiyecilik mesleğini koruma altına almış gibi bir ironi yapılabilir.
Yaşanan sorunlara somut örnek vermek gerekirse, malum ülkemizde istihdam alanında sorunlar bulunuyor. Her yıl on binlerce mezun veren üniversite bölümlerini bitiren gençler iş aramaya koyuluyor. İş başvuruları ne kadar internet ortamına taşınmış olsa da birçok evrak, kağıt olarak isteniyor. Diploma fotokopisi de yetmiyor bazı yerlere. Aslı gibidir mührü ile kabul ediyorlar. Bunun için de noterlere yönelen işsiz gençlere sürekli bir masraf yükü biniyor. 
 Mesela herkesin bildiği son dönemde ihtiyacın ve talebin çok olduğu polislik. Polislik için ön başvurular online ortamda yapılıyor ve adaylar bunun için bankaya para yatırıyor. Daha sonra başvurusu kabul edilen adaylardan banka dekontu dahil nüfus cüzdanı, diploma, eş durumu belgeleri vesaire vesaire birçok kağıt isteniyor. Bu da yetmiyor her başvuruda 10 adet fotoğraf isteniyor. Anlayacağınız ilk başvuruda bürokrasiden kurtulsalar da sonrasındaki sınav aşamasında kırtasiyecilik devreye giriyor ve gençler evrak toplama yarışına başlıyor. 
Diyelim ki bazı evraklar olmazsa olmaz. Onlar elden teslim edilebilir.  Ancak E-devlet kapısı gibi bir oluşum varken ve bankaların da tamamen dijital ortama dönük işlemleri bulunurken polislik sınavına girmeye hak kazanan bir adaydan banka dekontu istemek ne kadar mantığa uygun ki. 
Üniversiteler YÖK’e bağlı. YÖK her mezun olan öğrencinin diplomasını uygun bir şekilde e-devlet kapısına yüklese ve gençler elinde diploma ile kapı kapı gezmek zorunda bırakılmasa daha iyi olmaz mı? Bunun dışında her nerede bir memuriyet için başvuru yapılacak olsa 10 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi isteniyor. Tüm vatandaşların fotoğrafları ve kimlik bilgileri e-devlet kapısına yüklenmiş olsa, bunu da her yıl güncelleme zorunluluğu getirilse ve her kurum oradan bu bilgilere ulaşsa nasıl olur? Çok güzel olur. Kırtasiyecilik azılmış ve vatandaşa bir kolaylık sağlanmış olur.
Bürokrasi sizce nedir diye sorulan bazı gençlerin  ilginç ve komik yorumları:
* Kırmızının kırmızı olduğunu, yeşil veya mavi olmadığını kanıtlamaya dayanan bir sistem. Ayrıca kırmızının bir renk olduğunu da belirtmelisiniz.
* Memleketin bir numaralı problemi. Bizdeki uygulanışıyla iş yapmak isteyene engel çıkarmaktan zevk alan sistem. Yan etkileri arasında kanser de bulunuyor.
* İnsanların birbirlerine güvensizliğinin sonucu olan işlem fazlalığıdır. 
* Bir işkence yöntemi. Almak isteğin belgeyi hak etmek için yeteri kadar sabrın var mı diye sınamak.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR