Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde hemen hemen herkes hasta oluyor. Bazılarımız ayakta geçiriyor bazılarımız dinlenerek ilaç tedavisi ile hastalığı yenmeye çalışıyor. Peki uzmanlar bu konu hakkında ne söylüyor. Salgından korunmak için Uzmanlar kalabalık ortamlarda maske takmanın önemine vurgu yaparken beslenmenin de gripten korunmak için çok önemli olduğunu vurguluyor. Geçen hafta kaleme aldığım haberimde uzman görüşleri ile salgınlardan korunma yöntemlerini sizlere hazırlamıştık.

Artan grip vakalarının arasında hastalıklardan koruna bilmek için yapılması gerekenleri uzmanlar şöyle açıklamıştı; “Gribal ve viral enfeksiyonların en sık görüldüğü aylara girdik. Kreşlerde, anaokullarında, okullarda çocuklar arasında çok kolay bulaşıyor. Gribal semptom yaşayan çocuklar en az bir hafta okula gönderilmemeli. Özellikle ileri yaşlı, kronik hastalığı olanlar, bebekler çok iyi korunmalı. En iyi korunma yöntemi semptomu olan kişilerin bir hafta süreyle evde istirahat etmesi gerekiyor. Fakat hasta kişilerin dışarıda olması gerekiyorsa maske kullanması ve kendini izole etmesi gerekir. El hijyenine çok dikkat edilmeli. Özellikle hastalık belirtisi olan kişilere temas etmemek gerekiyor. C vitamini desteği alınmalı” ifadeleri ile uyarılarında bulunarak el temizliğinin ısrarla altını çiziyor.

El temizliğinden sonra en önemli tedbirin dengeli beslenme ve egzersiz olduğunu vurgulayan uzman hekimler, “Dengeli beslenme ve yeterli uyku çok önemli. Hastalık belirtisi olanlar istirahat edip bol sıvı tüketmeli. Özellikle mevsim sebze ve meyveleri, içerisindeki yüksek orandaki vitamin ve antioksidanlardan dolayı bol bol tüketmeliyiz. Düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresi yönetmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, enfeksiyonlara karşı direncinizi artırır. Hastalık sonrası öksürük uzun süre devam edebiliyor. Sıvı tüketimi ve pastil kullanımı ile öksürük semptomlarını baskılayabiliriz” önerilerinde bulunuyor.

Uzmanlar gribal enfeksiyon hastalıklarında bağışıklık sisteminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek sistemin ayakta kalabilmesi için, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve besleyici bir yeme alışkanlığı gerekiyor. Sebze, meyve, kuruyemişler, balık gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, vücudun direncini artırıyor. Aynı zamanda adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarının düzenli olarak içilmesi, antioksidanlar ve vitaminlerle vücudu destekliyor ve aynı zamanda üst Solunum yolu enfeksiyonlarında boğaz bölgesinde rahatlama yapıyor. Yeterli ve kaliteli uyku, vücudun kendini yenilemesi için önemlidir. Özellikle vücudun kendini hızlı bir şekilde onarabilmesi ve direncin yerine gelebilmesi için 23:00 ile 04:00 arası saatler arasında uyumak gerekiyor” şeklinde önerilerde bulunuluyor. Alınan tedbirlerle enfeksiyonlardan uzak durarak hayat kalitenizi artırabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR