Serhan Yetkinşekerci

Serhan Yetkinşekerci

Bu pazarın enayisi biziz

Bu pazarın enayisi biziz

Sporda yeni sezon heyecanını yaşıyoruz üç haftadır. Heyecan diyorum çünkü bu ay bir kıpırdanma var.
Her geçen yıl, maç izleme tutkumu parça parça kaybetmek üzere olduğumu hissediyordum. Lâkin bu sene vaziyet biraz farklı. Bu sene futbolu da basketbolu da takip etmek istiyorum.
Milli takım önemli bir eşikte, merak ediyorum keskin virajı dönebilecekler mi?
Basketbolda ise İstanbul gerçek bir heyecana ev sahipliği yapacak. Avrupa Şampiyonası’nda pırıl pırıl genç arkadaşlar var. İlk maç bugün, rakip Rusya. Destek olmak lazım.
Bir Galatasaraylı olarak, sezona nasıl başladığımızdan bahsetmeye gerek bile duymuyorum. İştah açıyor.
Bendeniz de toplumun geri kalanı gibi tribünlerden biraz uzağım. Rahatıma düşkünüm. Bu mesafeyi ortadan kaldırmak için 19 Mayıs Stadyumu’nun yeniden inşa edilmesini milat belirledim kendime. Stad hazır olduğunda Gençler’den bir kombineye talibim. Şöyle maratondan temiz temiz maçımı izler, evimin yoluna düşerim. İstanbul ise benim için tam bir deplasman. Uzaktan izlemek daha güzel.
Sıkı bir futbol seyircisi olan Ankara seyircisi de büyük ölçüde benimle aynı fikirdedir. Yeterince kalabalığız ve hâlâ bekliyoruz… Neyse, o zamana dek televizyondan izlemeye devam.

ORADA DUR İŞTE

Ama bir dakika… Hangi maçı nereden, ne kadar izleyeceğiz?
Burada işler biraz karışıyor. ‘Maça gitsem daha ucuza gelir be kardeşim!’ Diyorsanız bendensiniz.
Kısa bir özet geçelim:
Temsilcilerimizin Avrupa maçlarını izlemek istiyorsanız, D-Smart ve Tivibu şart. Bazı maçları da TRT’den ücretsiz izler, paketi tamamlarsınız.
D-Smart’a üyelik aylık 29 liradan başlıyor. Tivibu ise aylık 39 liradan.
Lig maçları ise 99 liraya geliyor.
Ayıptır arkadaş! Biletler zaten pahalı. Ona hiç değinmedim bile. Bari şu lig maçlarını daha kabul edilebilir bir oranda tutun. Bu fiyatları görünce insan izlemekten vazgeçer tabi. Uzaklaşır.
Bu noktada beIN Sports’a da suç bulamıyorum. Zira, kantarın topuzunu kaçıran onlar değil, hak ettiğinden fazla değer gören kulüplerimiz. Tahmini 300 milyon dolarlık değeri olan bir yayın hakkına 600 milyon dolar ödendi. Şimdi de bu parayı abonelerden çıkarma derdindeler haklı olarak.
Ama beIN Sports burada aracı. Bu parayı bizden çıkaran, kulüplerimiz.
Bizim cebimizden çıkan bu paralarla; menajerleri ihya eden, devlete vergi ödemeyen, hepimizi kandıran kulüplerimiz, kulüp yöneticilerimiz…
HD, 4K, 3D yayınlar yapmak kolay değil, maliyetli iş. Yayıncı kuruluşa ilişkin beni rahatsız eden şey, daha uygun fiyatlarla bu maçları daha geniş bir kitleye yaymaktansa, mevcut kitlenin üzerine yüklenilmesidir.

YAPAN YAPIYOR! AL SANA ÖRNEK:

İngiltere’de aylık asgari ücret 5 bin 750 TL. Yayıncı kuruluş SkySports’un belirlediği ücret ise 30 liradan başlayarak 130 liraya kadar uzanıyor. Düşünün, dünyanın en çok izlenen ligi Premier Lig’de her gün 1 maç izlemek aylık 30 lira. 130 liralık pakette ise tüm dünyada hangi spor karşılaşması varsa hepsini izleyebiliyorsunuz.
Fransa’da aylık asgari ücret 6 bin 092 TL. Yine yayıncı kuruluşun beIN Sports olduğu Neymar’lı, Fransa Lig 1 keyfini yaşamaksa aylık 62 liraya geliyor. Kısacası Katarlı, bize gelince aslan kesiliyor.
İspanya’daki asgari ücret ise 3 bin 395 TL. Ronaldo’lu Messi’li La Liga’yı seyretmek için sadece 41.5 TL ödüyorsunuz.
İtalya’da da durum benzer. Orada asgari ücret uygulaması yok. Ülkenin yıllık ortalama geliri ise 7 bin 318 lira. Asgari ücret doğal olarak bu ortalamanın altındadır. Hadi yarı yarıya keselim. Düz, 3 bin 500 lira olsun asgari seviye. Seri A, Seri B, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi hepsi bir arada aylık sadece 58 TL ödüyorlar. En çok da bunu sevdim tüm maçlar tek pakette toplanmış.
Biz ise bin 313 lira asgari ücretle aylık 99 lira ödüyoruz. Avrupa’daki temsilcilerimizin karşılaşmaları hariç. Onlarla beraber 147 lirayı görüyor. Az evvel
bahsini ettiğimiz ülkelerle, ligimizdeki oyun kalitesinin farkından bahsetmiyorum bile.
90 dakikada 40 faul yapan takımların debelenmesini seyretmek için heyecan taşıyoruz yüreğimizde. Yazık bize. Endsütriyel futbolda taraftar değil müşteriyiz, eyvallah. Avrupalı da öyle. Ama bu pazarın tek enayisi bizmişiz gibi geldi bana!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR