Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Çok Süper Kupa

Çok Süper Kupa

2023 Türkiye Süper Kupası olarak da bilinen ve sponsor adı ile 2023 Turkcell Super Kupa olarak da bilinen “çok süper kupa” süreci ülke olarak herkesi “biz ne yapıyoruz” düşüncesi ile baş başa bıraktı. 2022 – 2023 Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe ile 2022 – 2023 Süper Lig Şampiyonu Galatasaray arasında oynanacak süper kupa, süreci sadece Türkiye’de değil, Dünya gündeminde de bir hayli yer buldu.

Alt tarafı 90 dakikalık bir müsabaka diyebileceğimiz; bir futbol, bir final, bir kupa müsabakası yaşananlardan sonra “çok süper kupa” diyebileceğimiz kadar büyüdü.

Kız evi naz evi havasında geçen süper kupa süreci, ülke gündeminin en çok tartışılan konuları arasında yer aldı.

Çok süper kupa dediğim, süper kupanın ilk krizi, Suudi Arabistan’da ortaya çıktı. 29 Aralık2023 tarihinde Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da oynanması gereken süper kupa maçı; ortadan kayboldu.

Bunun nedeni ise, Suudi yetkililerin; Fenerbahçe Spor Kulübü’nün müsabaka açılış törenine "Yurtta sulh, cihanda sulh!" yazılı pankartlarla katılmak istemesi ve Galatasaray Spor Kulübü’nün ise; "Ne mutlu Türk'üm diyene!" yazılı pankart açarak maçtan önce Mustafa Kemal Atatürk temalı tişörtlerle ısınmak istemesi olarak ortaya çıktı.

Nedeni bilinmez ancak, Suudi yetkililer tarafından hoş karşılanmayan bu durum anlaşmazlığa neden oldu ve sonuç itibariyle her iki taraf da müsabakanın oynamasını reddetti ve maç iptal edildi.

Kısa adıyla TFF, bilinen adıyla Türkiye Futbol Federasyonu ise; 21 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile Süper Kupa müsabakasının 7 Nisan 2024 tarihinde Pazar günü Şanlıurfa Stadyumu'nda oynanacağını açıkladı.

Geldiğimiz 7 Nisan 2024 tarihinde ise; Ülkemizin şu an Avrupa'da mücadele eden tek temsilcisi Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde çeyrek finale çıktı ve Fenerbahçe, çekilen kura sonucunda Yunanistan ekibi Olimpiakos'un rakibi oldu. Fenerbahçe ise Süper Kupa maçından birkaç gün sonra 11 Nisan 2024 tarihinde Olimpiakos ile maç yapacağını belirterek, Süper Kupa'nın ertelenmesini talep etti. TFF ise topu Galatasaray'a attı. Bu sefer de; Galatasaray ve Fenerbahçe anlaşamadı ve Fenerbahçe ise; TFF'ye tepki olarak; 7 Nisan 2024 tarihinde oynanacak müsabakaya A takım ile değil, Fenerbahçe U19 takımı ile çıkacaklarını belirtti.

7 Nisan 2024 tarihinde başlayan Süper Kupa maçında, Fenerbahçeli futbolcuların müsabakadan çekilecekleri bekleniyordu ve beklenen oldu. Galatasaray’ın golcüsü Mauro Icardi'nin henüz müsabakanın 50. saniyesinde attığı gol ile Galatasaray 1 – 0 öne geçti.

Atılan golden sonra Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Süper Lig maçlarında olan olaylara tepkisi ve Türkiye Futbol Federasyonu ile hakem kararlarına protesto edilmesi üzerine kurduğu plan gereğince Fenerbahçe teknik heyeti ve U19 futbolcuları sahayı terk etti ve soyunma odasına gitti.

Şu üst kısımda yazdıklarım bir başka ülkede yaşanmış olsa, filmlere konu olabilirdi. Türkiye’de ise Fenerbahçe’li ve Galatasaray’lı taraftarların birbirine olan kavgasını iyice ateşledi. Bu süreçte TFF’yi, Galatasaray’ı ve Fenerbahçe’yi ayrı, ayrı protesto eden sayısı oldukça fazla.

gazeteilksayfa.com'da 16 Kasım 2023 tarihinde yazdığım; "Süper Kupa Ülkemizde Olmalı" yazım içerisinde de bahsi geçen; "Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin değerlendirmesine göre; Cumhuriyet’in 100. yılında TFF olarak dünya çapında kutlamalar yaparak Türkiye’yi tanıtmayı hedeflediklerini de açıkladı." ifadesinden yola çıkarak.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin acil şekilde istifa etmesini bekliyorum. Her taraftar gibi ben de, bu süreçten çok fazlasıyla zarar gördüm. Gündemi meşgul etmesi gereken daha önemli konular varken, bir futbol müsabakası nedeniyle ortalık karışıyor ise, bunun tek sorumlusu Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi olacaktır.

Bu konuda futbol kulüplerinin ve bürokrasinin görüşleri de ortadadır. Umarım gelecek süreçte, hem TFF adına, hem de Türk futbolu adına olumlu durumlar ortaya çıkacaktır. Bu sürecin bu şekilde devam etmeyeceğini herkes tahmin etmektedir.

Bir süper kupa, bu kadar büyütülerek, “çok süper kupa” olmamalıydı. Mahalle arasında “alt tarafı bir maç veya alt tarafı bir kupa” diyeceğimiz bu dönemler, vatandaşlarımızın birbirine olan eleştirilerini ateşlememeli ve futbolun kavga ortamında uzaklaşması gerektiği şekliyle sürdürülebilmeliydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR