Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Güzel ahlak

Güzel ahlak

Güzel ahlak dünya ve ahi ret saadetinin anahtarıdır. Güzel ahlak, güzel insan güzel toplum en önemli bir hedefimiz olmalı. Zamanımızda her toplumda farklı derecede de olsa ahlak buhranı ve huzursuzluk mevcut…
Milletler maddi ve teknik yönden ilerleyip daha çok imkânlardan yararlanmalarına rağmen, huzura ulaşamadılar
Aileye baktığımızda anneliğini bilmeyen anne, Babalığını bilmeyen baba, Evlatlığını bilmeyen evlatlarla karşılaşıyorsak ne oluyor bize diye sormalıyız.
Dinimizin güzellikleri ticari yaşamımıza ne kadar girebilmiş. Camiler, okullar güzel insan yetiştirmede muvaffak olabiliyorlar mı?
Güzel ahlak insanı kemale taşır
Denilmiş ki, Ahlâk; âlemin nizamına, âdemin kemaline hizmet eder.
Güzel ahlak insanı kendisiyle barışık kılar. Güzel ahlak insanı çevresiyle barışık kılar.  Güzel ahlak sahibi olalım. Kendimizle ve çevremizle, tüm insanlıkla barışık yaşamanın ilk şartı, güzel ahlak sahibi olmaktan geçmektedir.
İnsanın adalet sahibi olması, haksızlıktan uzak durması, emanete riayet etmesi, yalandan uzak durması, doğru sözlü olması, çevresiyle ilişkilerinde dürüst davranması, dedikodu ve söz taşımak gibi kötü fiillerden sıyrılması güzel ahlak sahibi olması gerekir. İslam’ın gayesi güzel ahlaktır. Ahlakı güzel olan sevilir.
Bir gün sahabeden bir zat Hz. Peygamber (sav)’e gelerek, “Ya Rasulullah Allah katında en sevimli insanlar kimlerdir diye sordu. Bu soruyu Efendimiz “Ahlâkı en güzel olan” şeklinde cevapladı. İyi bir Müslüman güzel ahlak sahibidir.
Allah Resulü (s.a.v.), Ebu Hüreyre’ye hitaben:
,,Güzel ahlaklı olmaya devam et!” demişti. Ebu Hureyre sordu:
,,Güzel ahlak nedir ey Allah’ın Resulü.  Allah Resulü buyurdu:
,,Senden alakayı kesmiş olana iltifat et (ilgilen, git ve gel, hal ve hatır sor!..), sana haksızlık yapanı sen affet! Seni mahrum edene sen ver. Millet olarak huzuru yakalamak istiyorsak güzel ahlaklı fertler yetiştirmeliyiz. Güzel ahlak denildiğinde akla peygamberimizin ahlakı gelmeli.
Bir ayette Cenabı-ı Hak şöyle buyuruyor.  Sizlerden Allah`ı ve ahi ret gününü ummakta olanlar ve Allah`ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır. Güzel ahlak insanoğluna verilen en güzel şeydir. İnsanoğluna verilen en güzel şey, güzel ahlaktır.
Güzel ahlâklı olalım.  Güzel ahlak huzur ağacının dalıdır ona tutunalım… Güzel ahlak mutluluğun kaynağıdır.  Arkadaşlık güzel huyun meyvesidir. İnsanlarla dostluk kurmak güzel huyun meyvesidir…
Dünyayı cehenneme çevirenler çirkin ahlaklılardır. Denilmiş ki,” bir kötünün yedi mahalleye zararı vardır.
Her Müslüman’ ın hareket ve davranışlarını kontrol altında tutmalı ve ahlâkını güzelleştirmek için gayret göstermeli. Cenâb-ı Hak Kur’ân-ı Kerîm’de buna işaret ediyor, Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir çok hadisinde bu konuda ısrarlı bir şekilde tavsiyede bulunuyor.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR