Samet CAN

Samet CAN

Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal

Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal

1921 yılında Büyük Millet Meclisi bir şiir yarışması açmış fakat birçok şairin de katıldığı yarışmada hiçbir şiir beğenilmemişti. Yarışmanın bir ödülü olduğu için katılmak istemeyen Mehmet Akif, Türk Ocağı başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in çabalarıyla ödülü bir hayır kurumuna bağışlamak şartıyla bir şiir yazmaya ikna oldu. Mehmet Akif’in şiiri Meclis’te okunur okunmaz alkışlarla karşılandı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek dahi duyulmadı. Mehmet Akif ödül parasına dokunmadan olduğu gibi Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ne yani bugünkü adıyla Kızılay’a bağışladı. Dün İstiklal Marşımızın kabulünün 103. Yıldönümüydü.

Bahtiyar Vahapzade'den İstiklal Marşı’nın yazılışına ithafen rahmetli Mehmet Akif için: "Men inanmirem kalemiylen yazdığına, birisi kulağına söyledi." demiştir. Yok edilmek istenen, ana yurdunda esir alınmak istenen bir milletin küllerinden doğuşundaki ruhu İstiklal Marşı’ndan daha güzel yansıtan başka bir eser yazılmamıştır. İstiklal Marşı, Türk kavramının bizzat tanımıdır.

İstiklal Marşı, Türk düşmanlarının ayırt edilmesi açısından bir turnusol kâğıdı görevi görür. Bazıları Mehmet Akif’in etnik olarak Arnavut kökenli olmasından dolayı İstiklal Marşı’na bir kulp bulma derdindeyken kimileri ise Mehmet Akif’i fazla “İslamcı” bulur. Bazıları ise Mehmet Akif’i dinde reformculukla suçlar. Her şer odağının Mehmet Akif’e ve dolayısıyla İstiklal Marşı’na saldırma sebebi farklı olsa da birleştikleri tek bir nokta vardır: yobazlık ve Türk milletine düşmanlık. Bu yobazlardan bazılarının “Türk” lafını duymaya dahi tahammülleri yoktur bazıları ise Türk milletinin dini olan İslamiyet’e düşmandır.

İstiklal Marşı, Mehmet Akif’in kaleminden çıkmıştır ancak o bütün Türk milletinin ortak değeridir. İstiklal Marşı’nda kendi topraklarında boğulmak istenen bir milletin istiklal mücadelesi vardır. İstiklal Marşı’nda, 200 senedir mütemadiyen toprak kaybeden ve Viyana önlerinden Sakarya Nehri’nin sınırlarına kadar çekilmek zorunda kalan bir milletin hürriyet ateşiyle bu talihi değiştirmek için verdiği şerefli mücadelenin ruhu vardır. İstiklal Marşımızın kabulünün sene-i devriyesi kutlu ve mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR