Göknur Çekinmez

Göknur Çekinmez

Kimyasal Kirlilik

Kimyasal Kirlilik

Kimyasal kirlilik, belirli faaliyetler sonucu oluşan, doğal ortamda bulunmayan ve doğada yaşayan tüm canlı organizmaları etkileyen zararlı maddelerin çevreye verdiği zarar olarak tanımlanmaktadır.

Kimyasal kirlilik kendi içinde hava, toprak, su ve radyoaktif kirlenmeler olarak dörde ayrılmaktadır.

Kimyasal kirliliğe sebep olan kimyasallar insan faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Endüstriyel işlemlerde, temizlik ürünlerinde ve tarım uygulamalarında kullanılan ve günümüzde bilinen 350 binin üzerinde kimyasal madde bulunmaktadır. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal kirleticiler ve insan faaliyetlerinde kullanılan kimyasal kirleticiler insan sağlığına ve ekosisteme zarar vermektedir.

Örneğin; bakteri ve virüsleri engellemek için, tarımda zararlı organizmalardan mahsullerin korunması için pestisit olarak adlandırılan yaygın kimyasallar kullanılmaktadır ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Böcek ilaçlarının içinde de bu tür kimyasallar bulunmaktadır. Kuru temizleme sürecinde kullanılan leke çıkarma özelliğine sahip maddeler, evlerimizde kullandığımız deterjan türü temizlik maddeleri de kimyasal kirleticilerdir. Yapılan araştırmalara göre kimyasalların üretimi ve tüketimi sonucu çevreye verilen zarar insan sağlığına verdiği zarardan daha fazladır.

Kuru temizleme sektöründe çalışanlar kuru temizleme faaliyetlerinde kullanılan kimyasallara maruz kalması solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Sebze ve meyvelerin üzerini kaplayan pestisitli meyve sebzelerin yenmesi sonucu insan sağlığı etkilenmektedir.

Tarım uygulamalarında kullanılan pestisitlere muadil olarak biyopestisitler vardır. Bitkisel kökenli biyopestisit uygulamaları ülkemizde de bulunmaktadır. Sadece tarım alanında değil endüstri, temizlik gibi alanlarda da daha çevreci ürünler ve çözümler üretilmeli ve tercih edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR