Hakan Şahin

Hakan Şahin

Libyalıların Kaddafi özlemi

Libyalıların Kaddafi özlemi

Libya, Kaddafi öldürüldükten sonra bir daha istikrar görmedi. Libya halkı şu anda açlık ve sefaletle boğuşuyor. Ülkede genel anlamda bir kaos hakim diyebiliriz. Libyalılar arasında yapılan araştırmaya göre vatandaşların çoğu ülkelerindeki güvensizlik ve istikrarsızlıktan dolayı hüsrana kapılmış ve devrime katıldıklarından ötürü pişmanlık duyar vaziyetteler. Hatta bazıları Kaddafi idaresi altındaki istikrarlı ortama dönmeyi istiyor. 
2011 yılında Arap Baharı'nın etkisiyle Libya’da bir iç savaş yaşandı. 23 Ağustos 2011 tarihinde Trablus'un düşmesiyle Kaddafi rejimi yıkıldı. 20 Ekim 2011 tarihinde, memleketi Sirte'de, Ulusal Geçiş Konseyi askerleri tarafından yakalandı. Halk tarafından linç edilerek öldürüldü. Sol kulak ile göz aralığının ortasında ve sağ alt karın boşluğunda kurşun izleri bulundu.  Kaddafi'nin cesedi  “Afrika Pazarı” adı verilen bir pazardaki soğuk hava deposunda tutuldu ve isteyen insanlar Kaddafi'nin cesedi ile fotoğraf ve video çektirdiler.  Kaddafi 25 Ekim 2011 tarihinde Sahra Çölü'nde kimsenin bilmediği bir yere gömüldü.
Hakkında ‘diktatör, zulüm ediyor’ gibi birçok ifade kullanılan Muammer El Kaddafi ülkesine 42 yıl boyunca hizmet etti. Onun dönemindeki Libya bakın hangi koşullara sahip imiş:
Libya’da evlerde kullanılan elektrik bedavaymış.
Su, doğalgaz zorunlu ihtiyaç kapsamında olduğu için bedavaymış.
Libya’da eğitim ve sağlık hizmetleri badevaymış.
Libya ulusal bankaları faiz almıyormuş.
Libya vatandaşları hiçbir şekilde vergi ödemiyormuş. 
Devlet yeni evlenenlere maddi yardımlarda bulunuyormuş…
Libya'da çıkan iç savaş sonucu 20 Ekim 2011'de öldürülen 42 yıl boyu Libya'yı yöneten Muammer Kaddafi'nin 2008 yılında Arap Birliği zirvesinde yaptığı hitapta, şuan Ortadoğu'da yaşananları özetliyor. Kaddafi'nin Irak'ın bütünlüğüne, bölgede yaşanan acılara değindiği ve "ABD, Saddam'ı astı, sıradaki biz olabiliriz" ifadelerini kullandığı konuşma, o dönem büyük yankı uyandırmıştı. Kaddafi, "Biz Araplar, birbirimize tutunmamız gerekirken, birbirimize düşmanız" ifadelerini kullanarak bugün Ortadoğu coğrafyasında yaşanan sorunların temel sebebine dikkati çekmişti.
1974 yılı Kıbrıs Barış Harekatında Türkiye’ye amborgo uygulandı. Satın alınan silah ve uçakların paraları ödendiği halde ABD bunları Türkiye’ye göndermedi. Böyle bir zamanda Muammer Kaddafi , Libya depolarının  Türklere açık olduğunu, Libya’nın elinde olmayan bir şeye ihtiyaç olması durumunda adımıza alabileceklerini bildirmişti. Kaddafi ülkemizin zor zamanında yanında olan yürekli ve sözünün eri bir liderdi.
Libya lideri Kaddafi 6 yıl önce halkı tarafından linç edilerek öldürüldü. Son sözleri “ Yapmayın evlatlarım, oyuna gelmeyin” oldu. Libya, Kaddafi öldürüldükten sonra tam bir kargaşa ortamına dönüştü. Halk silahlı örgütlerin çatışması nedeniyle silahların gölgesinde sefaleti yaşıyor. Şimdilerde halkı Kaddafi’yi mumla arıyor. Daha çok ararlar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR