Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Sultan Ramazan

Sultan Ramazan

Müjdelerin, mağfiretin, huzurun, barışın ayı… Ramazan hazırlıkları bütün hızıyla başladı. Hurma, yiyecek, çarşı, Pazar tedariklerinin yapılması, her gün birbirinden güzel yemeklerin yapılması gayret ve heyecanı, akrabalardan başlayarak kimlerle birlikte iftar yapılacağının listelerinin yapılması, camiilerde güzel mesajlar veren mahyalar, Diyanet’in 2019 yılını infak ayı seçmesi vesselam toplumun büyük bir kısmı sefa geldin on bir ayın sultanı seni bekliyorduk, hoş geldin diyor. Mübarek mağfiret ayının gelme sevinci yaşanıyor. 

Mükafatın en bol, rızaya en fazla yaklaşıldığı on bir ayın sultanını karşılamanın sevincini yaşıyoruz. Güzelliklerin paylaşıldığı, akrabaların, fakir fukaranın gözetildiği, Müslüman kardeşime Myanmar’da, Filistin’de, Afrika’da, Yemen’de vs. mazlumlara bir nebze de olsa ilaç olma zamanıdır. Dedem Fatih, Yavuz, Abdülhamit, Alpaslan vs. Osmanlı’nın topraklarında ayrı ayrı parçalanan kardeşlerin, uzaktan da olsa birbirine ellerini uzatmaya çalıştığı hasretin yürekleri yaktığı bir selamın açlıktan ölen evladına bir lokmanın sevincinin yaşandığı kardeşlerimizi hatırlama zamanıdır. 

Lüks restoranlarda, otellerde, israfın zirve yaptığı birbirini ağırlama, iş yemeklerini iftar yemeği diye yapılmayacağı bir iftar olur İnşallah. Fakir fukaranın, açların doyurulduğu, sevindirildiği Ramazan’ı iftarı, sofralarımızı, yardımları hakkıyla yapar, bol bol sevap kazanırız İnşallah. Dilenen tüccarlar yerine, iş yemekleri yerine, iş bitirme yemekleri yerine, isteyemeyen onurlu fakirlerin yüzünün güldüğü, evini, şehrini, ülkesini terk etme mecburiyetinde kalan göçmenleri hatırlama zamanı. Yemende vs. açlıktan kucağında yavrusu can veren Müslüman kardeşimize çare olma zamanıdır. 

Hz. Yusuf (a.s) hazineler elinde olduğunda neden aç olduğu sorulduğunda ‘Tok olunca açları unutmaktan korkuyorum.’ Diyor.

Atalarımız ‘Tok, açın halinden anlamaz.’ Diyor. Bu mesajlarımız halden anlayanlara. Ayşe validemiz de ‘İlk bid’at doyasıya yemektir.’ Diyor.

İftar; ruhun zirvenin yaşandığı andır. Verilen söz yerine gelmiş, mükafat alınmıştır. 

Oruç tutmaki, ameliyatsız en önemli biyolojik tedavi yöntemidir. 

Durumu iyi olan bir işadamı geçmiş Ramazanlarda bir iftarda beraber olalım dedi. Kendisine haber verdim birlikte yola çıktık. O, çok lüks bir otel veya çok lüks bir restoranda iftar yapmamızı bekliyordu. Epey gittik. Kömürlükten dönme iki oda çok küçük bir baraka gibi bir eve vardık. Arkadan şaşırdı, hayırdır nereye geldik dedi. Ben de başkanı olduğum vakfın yardım ettiği bir aileyi seçerek geldiğimizi belirttim. 35 yaşlarında bir erkek yatıyordu. Bizi görünce kalkmak istedi ama kalkamadı. Sedir gibi bir yere oturduk. Getirdiklerimiz iftar için hazırlanmaya başladı. O arada yatanı sordu. Evin hanımı, eşim sitelerde düştü, beli kırıldı ve felç oldu dedi. Bu arada iftar saati de yaklaşmaya başladı. Dışarıdan bir bayan elinde bir tasla içeriye girdi. Bizi görünce şaşırdı. 

- Bu nedir?

- Çorba. Biz komşularla anlaştık, sıra bugün bizdeydi bunu getirdim, dedi

Ezan okundu, iftarımızı yaptık. Ev sahibi çok memnun oldu. Gönülden gelen, samimi dualar etti.
Dışaarı çıktık, arkadaş siz gidin, ben geliyorum dedi. Biz biraz bekledik. Geldiğinde ne olduğunu sorduk.
8 aylık kiralarını ödeyememişler. Onu bir de bir yıllık gelecek kiralarını verdim, dedi. Daha sonra görüştüğümde ertesi gün bir kamyonet ihtiyaç maddesi götürdüğünü belirtti. Senin sayende isteyemeyen onurlu gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım yaptım, dedi. Yardım yerini buldu, Allah senden razı olsun dedi. 

İşte Ramazan iftarları, fakir fukaranın mazlumların yetimin unutulmadığı sevindirildiği günler.

Ramazan, Allah’ın rızasını kazanmak için Rabb’imin verdiği fırsatlardır. 

Merhamet, yardım ayı…

İnfak, fitre, zekat yardımlaşma ayı…

Allah’ın rızasını kazanma ayıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR