Adem Öztürk

Adem Öztürk

100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra Cumhuriyet

100 Yıl Önce 100 Yıl Sonra Cumhuriyet

Cumhuriyet Türk milletinin başkaldırış destanıdır. Milletler ve toplumlar işgal edilebilirler, işgal sonunda yeniden kurtulabilirler, fakat Türkiye işgalden kurtulmakla kalmayıp millet ve devlet olarak yeniden şahlanış yaşamıştır.

Osmanlı mirası kurumlar ve kuruluşlardan kurtulup yeni bir medeniyet inşasına önayak olunmuştur. Cumhuriyet kendi iradesini ortaya koyarak kendi özgünlüğünü ilan etmiştir.

Gerek birinci dünya savaşı gerekse ikinci dünya savaşı öncesi ve sonrası işgal edilen devletler dünya savaşları sonunda yine aynı refleks ve medeniyet anlayışı ilke devam etmiş, Türk milleti yaşadığı kurtuluş mücadelesi sonunda tüm defteri kapatıp yeni bir sayfa açarcasına yeni dünyaya evrilmiştir.

Ruhunda olan hürriyet mücadelesi ve yönetme duygusu ile kimseye köle ya da esir olmamış
Hakim batı medeniyetleri karşısında kendi öz kültürünü koruyarak geleceğe taşımıştır.

Cumhuriyetten 100 yıl önceki dönemde Osmanlı devleti 1823-1923 arasında batılılaşma git-gelleri ve sömürge devletlerin kuklası ekonomi ve savaş darbeleri ile eğitim, sağlık, ekonomi, savunma sanayii alanlarında yüzde yüzden fazla oranlarla dışa bağımlı bir ülke iken, savaştan çıktıktan sonraki1923-2023 arasındaki yüzyılda inanılmaz değişmiştir.

Esas olan 1823-1923 arası toplumsal değişim ve kazanımların etkileri ile 1923-2023 toplumsal değişim ve kazanımları tartışmaktır.

1823 Osmanlı hastadır ve tedaviye ihtiyaç vardır. Her gelen padişah değişim ve reform vaat etmektedir. Hatta Abdülhamit bir ara Latin alfabesine geçiş yapılmasını tartışmaya dahi açmış ama cesaret edememiştir.

Yine Abdülhamit en fazla okul yaptıran Padişah olarak kayıtlara geçmiştir. İnsana yapılan yatırımın en kıymetli yatırım olduğu kanaatine varmıştır.

Cumhuriyete öncesi Türkiye;

Fabrika yok denecek kadar az, okullaşma oranı (okuma yazma bilen) yüzde on dahi değil, ekonomi borç batağında, ordusunun silahları batıdan geliyor, gemi yapamıyor, parasını ödediği gemileri alamıyor aciz, tüm tarım alanlarının çoğu kapital sermayede imtiyaz olarak verilmiş, denizler kabotaj adı altında kıyılar başka ülkelerin imtiyazına bırakılmış…

1923-2023 Cumhuriyeti ne getirmiş

Eğitimde okullaşma oranı ilkokul yüzde 99, ortaokul yüzde 95, lise yüzde 90, üniversite yüzde 40’lara gelmiş

Ekonomi kalıbını kırmış kendi kendini onarabilir durumuna gelmiş,

Savunma sanayii de yüzde 70’lere varan kendine yeterlilik oluşmuş,

Ekonomi büyüklüğü dünya da il 16 ülke arasına girmiş,

Kişi başına düşen doktor sayısı 1923 de 100 binde 10’larda iken 2023 de 100 binde 218 ile Avrupa oranlarına çok yaklaşmış bazı Avrupa ülkelerini geçmiştir.

Artık Türkiye Cumhuriyeti kendi Yüzyılına Hazırdır.

Gelecek şahlanışa müjde olacaktır.

Milleti ve devleti ile bütünleşen Türkiye Cumhuriyeti gelecek yüzyılında mazluma umut zalime korku olacaktır.

Kendi medeniyetini inşa edecek ve daha yaşanabilir bir dünya kurmak için barış ve huzurun önderi olan bir devlet olacaktır inşallah…

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR