Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

102 yıl önce

102 yıl önce

Dün 12 Mart’ta bundan tam 102 yıl önce Hamamönü Tacettin Dergahı’nda Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından Milli Marşımız İstiklal Marşımız kaleme alındı. Türk Milleti yeniden doğuşunun simgesi olan küllerinden doğduğu Büyük Taarruz öncesi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile düzenlenen yarışma sonucu Türk Milleti’nin Milli şuurunu en iyi anlatan İstiklal Marşımız bir Bozkır kasabası olan Ankara Hamamönü’nde Türk Milletini yeniden ayağa kaldırmak adına yazıldı.

Dün, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı milletimizin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını vurgulayan, İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 102. Yıldönümünü kutladık. Yurdumuzun birçok yeri düşman işgali altındayken halkımız kadını, erkeği, çocuğu ve askeriyle ülkesi için zor şartlar altında bir karış toprağını vermemek için mücadele verirken, Mehmet Akif Ersoy milletimize cesaret vermek, duygularını harekete geçirmek üzere İstiklal Marşımızı yazmıştır. İstiklal Marşı, halkımızın bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren, eşsiz bir eserdir. Mehmet Akif ERSOY, "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" derken; verilen mücadelenin zorluğunu ifade etmiştir. İstiklal Marşımız milletimizin Atatürk önderliğinde, tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanının anlatıyor.

Milletimizin kahramanlığını anlatan İstiklal Marşımızı, "Doğduğumdan beridir aşığım istiklale" diyen Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Harbinde kanının son damlasına kadar mücadele eden Kahraman Ordumuza ithaf etmiştir. İstiklal, tarih boyunca meftunu olduğumuz ve uğruna pek çok acılara katlandığımız, hiçbir zaman ödün vermediğimiz değerimizdir.

Bundan 102 yıl önce Milli Şairimiz Akif’in, Hamamönü Tacettin Dergahında kaleme aldığı İstiklal Marşımız bütünüyle aziz milletimizin karakterini yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızın mana derinliğinde barınan duygular milletimizin öz benliğinden damıtılmıştır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden değerlerimizdir. Milletimize istiklal azmini veren gazilik ve şehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arındırılmış bir mücadelenin sürdürülmesi imkansızdır. İstiklal mücadelesinde değerlerinin ayaklar altına alınmamasının mücadelesini veren milletimizin coşkunluğunu anlatan İstiklal Marşımız, milletimiz var oldukça ortak hisleri veren ve milletimizi tanımlayan bir eser olarak var olacaktır. İstiklal Marşımızın müellifi Mehmet Akif ERSOY'u ve Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi şükranla ve saygıyla anıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR