Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

24 saat ile EGO’lar zarar mı edecek kâr mı?

24 saat ile EGO’lar zarar mı edecek kâr mı?

Ankara’da ulaşımın 24 saate çıkmasını yıllardır savunanlardan biriyim. Çünkü 5 buçuk milyon nüfuslu bir şehrin 24 saat ulaşıma ihtiyacı vardı. Ulaşımdaki bu saat sorunu yıllardır kanayan bir yaraydı. 
Mustafa Tuna’nın göreve başlaması ile birlikte Ankara’da ulaşım 24 saate çıktı. Her kesimden alkış aldı. Bence de Sayın Tuna bu alkışı hak etti. 
Sizinle paylaşmak istediğim burada kafama takılan birkaç nokta var. 
 Biliyorsunuz ki Melih Gökçek döneminde geçtiğimiz yıllarda sanıyorum 2014 yılında ulaşım 24 saate çıkarılmış; ancak yolcu azlığı gerekçe gösterilerek bu uygulamaya son verilmişti. 
Melih Bey’in başkanlığı döneminde bu konu sürekli özellikle sosyal medya olmak üzere farklı mecralarda gündeme getiriliyor; ancak Melih Bey, “EGO ayda 30 milyon zarar ediyor. Zararı yükseltemeyiz. Çünkü bu zarar sübvanse olarak belediye bütçesinden çıkıyor”, “32 hatta sabaha kadar otobüsler çalıştı ortalama yolcu 3.7 kişiydi vazgeçtik” ifadelerini kullanıyordu. Bu ifadeleri ben de Gökçek’in bir programında kendisinden canlı canlı işittim. 
Ankara’nın eski başkanı Melih Gökçek’in ifadelerine baktığımızda yaklaşık 2 bin araçlık ve çoğu doğalgazla çalışan EGO filosu büyük zarar ediyor. 
Sizce bu mümkün mü?
Ankara’da çalışan dolmuş, beyaz midibüs ve mavi otobüslere baktığımızda onlar zarar etmiyorsa EGO’ların zarar etmesi biraz düşündürücü!
EGO’lar acaba neden bu kadar zarar ediyor merak ediyorum. Melih Bey, EGO’lara ücretsiz binen kişilerin fazlalığından demişti ama nedenini tam olarak bilemiyoruz. Bir başka açıdan bakarsak, dolmuş hariç diğer ulaşım araçlarına da ücretsiz binilebiliyor. Sorun ücretsiz binen yolcu ise mantık olarak onların da zarar etmesi gerekiyor. 
Buradan Sayın Mustafa Tuna’ya ve EGO Genel Müdürlüğüne sormak istiyorum.
1-EGO zarar etmekte midir? Zarar ediyorsa da bu zarar maddi olarak ne kadardır?
2-Ankara’da ulaşımın 24 saate çıkması Büyükşehir’e maddi bir yük mü olacaktır yoksa kazanç mı sağlayacaktır?
3- EGO’lar denildiği gibi zarar ediyorsa bu zarar miktarını azaltmak için bir çalışma yapılacak mıdır?
4-Akyurt ve Çubuk’tan şehir merkezine çalışan beyaz özel toplu taşıma araçlarında Ankara Kart uygulamasına ne zaman geçilecektir?
5-Şuan otobüslerde iğne atsanız yere düşmez bir kalabalık yaşanmaktadır. Toplu taşıma araçlarında insanların daha ferah ve rahat yolculuk etmesi için yeni bir çalışma yapılacak mıdır?
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR