Şule Erciyas

Şule Erciyas

Allah'ın insanlara verdiği önem

Allah'ın insanlara verdiği önem

Yüce dinimiz İslama göre insan çok değerli bir varlıktır, Allah'ın insana verdiği önem başka bir kimsenin değer veremeyeceği kadar büyüktür, bunu Kuranı Kerime baktığımızda daha kolay anlarız yüce Allah Kuranı Kerimde ona ey insan diye iki kez doğrudan hitap etmektedir ayrıca insan adı ile bir sure indirmiştir. Kuranı Kerimde insan kelimesi altmış beş kez ve aynı anlama gelen ins kelimesi de dokuz kez geçmektedir.

Bütün semavi dinlerde de insana önem verildiği yine Kuranın bir çok ayeti kerimesinde anlaşılmaktadır, esasen Kuranı Kerimin tümü insana hitap etmektedir, çünkü bu yüce kitap insanın her iki cihan da da mutlu olabilmesi için yol ve yöne göstermekte insanları düşünmeye davet etmekte iyilikleri tavsiye de bulunmakta ve bir takım yasakları da koyarak insana zararlı olduğundan onlardan uzaklaşmasını istemektedir.

Allah'u teala insanlığa büyük önem ve değer vermiş ve şöyle buyurmuştur, biz hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık onları karada ve denizde çeşitli araçlarla taşıdık ve kendilerine güzel güzel rızıklar vardik yine onları diğer yarattıklarımızın bir çoğundan cidden üstün kıldık.

İslam da insanlığa ne kadar büyük önem verildiği onun ne kadar güzel yaratıldığı şöyle ifade edilmektedir, incire, zeytine, sina dağına ve bu güvenli beldeye andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık, Onun içindir ki Allah'u teala yarattığı bu muazzam eserine biraz önce sayılan güzellikler ve üstün nitelikler bilgisi ile şöyle bir soru yönetmektedir, Ey insan ihsanı bol olan rabbine karşı seni ne yanılttı o rab ki seni yarattı vücudunu ölçü ve ahenk içerisinde yapılandırdı organlarını dilediği gibi bir düzene koydu Allah'u tealae bu müthiş hitapla insanı uyarmakta onun tutum ve davranışlarını çok anlamlı ve her şeyi özetleyen ilahi bir uslup içerisinde sorgulamaktadır.

Bu da onun insana verdiği önemi başka bir ifade ile ön plana çıkartan kanıtlardır. Yüce Allah canlılar arasında yanlızca insanı kendisine doğrudan muhatap kılmış ayrıca bütün canlılara kainatın her zerresine kendini hissettirmiş canlı cansız ne varsa her şeyi ilahi azametin karşısında dize getirmiştir. İnsanın Allah katında sahip olduğu önemi ondan aldığı son vahiy ile beşeriyete ilan eden elçi olarak Hz Muhammed ( S.A.V) bizzat kendisi de insana büyük önem vermiştir.

Bu nedenledir li Allah'u tealadan aldığı mesajları insanlara iletirken uğradığı dayanılmaz eziyet ve işkenceleri daima sabırla karşılamış hiç bir baskıyı şahsi mesele haline getirmemiş düşmanlarına karşı kendinden dolay kin bağlamamış ve misilleme de bulunmamıştır.

Peygamber Efendimiz kendisine ve dinine karşı yapılan zulumleri affetmiş her daim hoşgörü ve örnek davranışı ile insanlığa örnek olmuştur. Allah insanlara büyük kıymet verdiğini açıkça belgelemiş özellikle şu hadisi şerifler mümin ve müslümanların değil her milletin her dinden her ırktan insanın kulaklarında çınlamalıdır.

Zulum kıyamet gününde bir karanlıktır, haksız yere alınan hiç bir can yoktur ki ilk cinayeti işleyen insanın bu suçtan payı bulunmasın çünkü insan öldürme çığırını ilk kez o açmıştır her kim bir çölde insan veya hayvanların gölgesinden yararlandığı bir çalıyı ve zulüm kastı ile keserse Allah onun kafasını ateşe soksun. Her kim bir anlaşmazlık arasında haksız tarafı destekleyecek olursa o bu tutumundan vazgeçinceye kadar Allah'ın öfkesine hedef olarak kalakalır malı elinden zorla alınmak istenirken direnek öldürülen kimse şehittir buyrulmaktadır. Bizler de bilmeliyiz ki Allah'ın bize vermiş olduğu önem rahmet bereket lütuf olarak verdiği bütün bu nimetlere şükür ve eda etmeliyiz Allah'a layık bir kul olarak bu dünyada ki görevimizi tamamlamalıyız, Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR