Enes Boyacı

Enes Boyacı

Deprem ve çocuklar

Deprem ve çocuklar

Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen büyük depremlerin etkisi hala devam ediyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem ülkemizi yasa boğdu. Öncelikle ülkemizde meydana gelen bu büyük afette hayatını kaybeden binlerce vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.

Deprem bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarını izlerken kahroluyoruz. Arama kurtarma çalışmalarını takip ederken enkazlardan çıkarılan özellikle çocukları görünce hepimiz gözyaşlarına boğuluyoruz. Hele bir de o enkazdan çıkarken ağızlarından dökülen kelimeler cana batıyor. Depremin çocuklar üzerinde etkisi belki de yetişkinlere göre daha büyük oluyor. Bu yüzden hem deprem öncesinde hem de deprem sonrasında çocuklarımıza daha çok önem vermemiz gerekiyor.

Öncelikle deprem öncesinde yapılacakların başında eğitim geliyor. Deprem ülkesinde yaşadığımız için çocuklarımıza nasıl ki birçok konuda eğitim veriyorsak, deprem konusunda da eğitim vermemiz gerekiyor. Tabi küçük yaştaki çocuklara bu eğitimi verirken onu strese sokmadan anlatmalıyız. Bunun için de uzmanlar depremin somutlaştırılarak ve oyuncaklardan yararlanarak anlatılmasını öneriyor.

Deprem sonrasında ise özellikle deprem anını yaşamış çocukların yanında depremle ilgili duygu ve düşüncelerimizi uzun uzun konuşmamamız önemli. Bu noktada aslında şu anda tüm televizyon kanallarında deprem yayınları yapıldığı için çocuklarımızı televizyondan uzak tutmak iyi bir fikir olabilir. Çünkü televizyonlar enkazlarda yapılan arama kurtarma çalışmalarını canlı yayınladıkları için oradaki duygu ve durumlar direkt olarak çocuğa geçebiliyor. Bu da deprem konusunda çocukta travmatik etkiler oluşturabiliyor.

Deprem anı çocuklarda uzun süreli travmalara sebep olabildiği için çocukların yanında bu süreçte duygularımıza sahip olmalıyız. Çocuklar anne ve babalarının duygu durumlarında çok etkileniyorlar. Çocuklar bazen depremin kendilerini cezalandırıcı bir durum olduğunu da düşünebiliyor. Uzmanlar bu konuda çocuklara bunun onları cezalandırıcı bir durum olmadığının anlatılmasını ve çocukla güven verici iletişim kurulmasını öneriyor. Uzmanlar onlara yanlarında olduğunuzu hissettirmenizi ama bunun yaparken çocuğun korku duygusunu yaşamasına da izin vermeniz gerektiğini söylüyor. Ayrıca deprem anında küçük yaştaki çocuklara ‘hiçbir şey anlamamıştır zaten’ düşüncesiyle yaklaşılmaması gerektiğini, onlarla da depremin konuşulması gerektiğini belirtiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR