Furkan Cansever

Furkan Cansever

Anadolu’nun Zaferi

Anadolu’nun Zaferi

Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaş’ından mağlup ayrılmış, işgalci kuvvetler önce Mondros Ateşkes Antlaşması, daha sonra da Sevr’le Anadolu’da yaşayan Türk halkını sindirmeye çalışmıştır. Nitekim Osmanlı Devleti savaş sonrasında Balkanlar’dan atılmış, Kafkaslar’ı kaybetmiş, Arap coğrafyasında ihanete uğramıştı. Elde kalan sadece Anadolu olmuştu. Başta İngilizler olmak üzere, Yunanlar, Fransızlar, İtalyanlar ve Ermeniler Anadolu’yu işgale başlamış, Türk halkını Anadolu’nun küçük bir bölgesine sıkıştırmayı planlamıştı.

Mustafa Kemal, İstanbul hükümetinin işgalci kuvvetlerle mücadele veremeyeceğini anlamış, “Kurtuluş”u Anadolu’da görmüştü. Bu sebepten 19 Mayıs’da Samsun’a hareket etmiş ve kurtuluş ateşini yakmıştır. Anadolu halkının devletine ve hürriyetine olan inancı sayesinde Mustafa Kemal önderliğinde işgalci kuvvetlere karşı üstün başarılar kazanılmış, Anadolu’nun merkezi Ankara’da meclis açılmıştı.

Ancak İngilizlerin desteklediği Yunanlar, Polatlı’ya kadar ilerlemiş ve milli mücadeleye tehdit oluşturmaktaydı. Büyük Millet Meclisi’nin istediğiyle Mustafa Kemal, aziz Türk Milleti’nin “başkomutanı” olmuş ve 26 Ağustos 1922 yılında Büyük Taaruz emrini vermişti. Afyon üzerinden başlayan bu harekatla beraber Yunan ordusu 9 Eylül günü İzmir’den denize dökülmüştür. Yüzyıllardır Anadolu’da varlığını sürdüren Türk halkı bir kez daha mücadelesini kazanmış, Anadolu topraklarının teminatını almıştır. Başta İngilizler olmak üzere Türk düşmanları, Anadolu’dan Türk Milletini çıkartmanın imkansız olduğunu anlamışlardır.

1911 yılından beri kesintisiz savaş içerisinde olan Anadolu halkı, sonunda bu savaşı bitirmiş ve Mustafa Kemal önderliğinde çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmak için emin adımlarla ilerlemiştir. Anadolu’nun merkezi Ankara’da taze filizlenen Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu’da yaşayan Türk Milleti’nin teminatı olmuştur. Malazgirt’te Alparslan’nın açtığı sancak, Mustafa Kemal’in ellerinde yükselmiştir.

Bu kazanılan zafer ile 30 Ağustos Zafer Bayramı ilan edilmiş ve bu şanlı zaferin unutulmaması sağlanmıştır. Başta Mustafa Kemal olmak üzere Türk Milleti’nin hürriyeti için mücadele veren tüm kahramanlarımızı sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR