Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Asgari Ücretin Gidişatı

Asgari Ücretin Gidişatı

29 Temmuz 2023 tarihinde Cumartesi günü gündeme bomba gibi düşen bir haber yayımlandı. Yeni Şafak’tan Uğur Duyan’ın içeriğine göre; asgari ücrete yılda bir defa zam yapılacağı iddia ediliyor. İlgili haber 3 Ağustos 2023 tarihine geldiğimiz şu günlerde ise halen yalanlanmış veya hükümet tarafından bir açıklama yapılmamış durumda.

Hükümet tarafından bir açıklama yapılmamış olması ve konu ile ilgili herhangi bir yalanlama veya eleştiri yapılmamış olması vatandaşı tedirgin etti.

Asgari ücret zammı 2 defa verilmeye 2022 yılında verilmeye başlanmıştı. 2023 yılının Ağustos ayına girdiğimiz şu günlerde ise asgari ücret zammının 2024 yılından itibaren bir defaya düşebileceği iddia edilmesi; hem üreticiyi, hem de tüketiciyi düşündürmeye başladı.

Bazı kesimler; asgari ücretin yılda bir defa zamlanması gerektiğini düşünürken, bazı kesimler ise; asgari ücretin yılda iki defa zamlanması durumunda dahi yapılan zamlar karşısında eridiğini ve bütçenin yeterli olmadığı kanaatinde bulunuyor.

Bu konuda somut veya soyut herhangi bir adım atılmamış olması piyasaların nasıl şekilleneceği hakkında şüphe uyandırıyor.

Vatandaşlar daha yeni, yeni asgari ücret zammının keyfine varırken, hatta çoğu kişi asgari ücret zammını maaş günü farklılığıyla alamamışken, asgari ücrete yılda bir defa zam yapılabileceği iddiaları, deyim yerindeyse asgari ücretin gidişatı konusunda endişelere neden olmaktadır.

Her konuda açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve hükümet yetkililerinin bu konuda acil bir açıklama yaparak; vatandaşın yüreğine su serpecek veya ekonomik anlamda gidişatı yönlendirecek etkiyi göstermesini ümit ediyorum.

Asgari ücret yılda iki defa zamlanacak ise, piyasalarda oluşacak denge iyi kurulmalı. Eğer, asgari ücret yılda bir defa zamlanacak ise; vatandaşın bütçesi rahatlatılmalı ve endişeye mahal verilmeden süreç yönetilmelidir.

Piyasada meydana gelen ani değişimlerin, ekonomik sürecin veya diğer etkenlerin; vatandaşın bütçesi zarar görmeden süreç kolaylaştırılmalıdır.

Umarım asgari ücret konusunda acil bir açıklama yapılarak, vatandaş ve üreticilere yönelik değerlendirme yapılır. Eğer bu iddialar gerçekleşir ise, vatandaşların nasıl bir tepki göstereceğini düşünmek gerekecek.

İş vatandaşa kalmadan, asgari ücret tespit komisyonu toplantısında işçi tarafını temsil edecek yetkililerin ise nasıl adım atacağını düşünmek gerekecek.

Umarım gereken adımlar atılır ve bu iddialara yönelik gerçekçi açıklamalar yapılarak, gündem yoğunluğuna ara verilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR