Enes Boyacı

Enes Boyacı

Aşırı sıcaklar çarpıyor!

Aşırı sıcaklar çarpıyor!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim hiç iyiye gitmiyor. Her uzman, her kurum aşırı sıcaklara karşı uyarılar yapıyor. Artık her gün bir yangın haberi duymak bile normalleşmeye başladı. Sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir tarafından kuraklık ve sıcaklığa bağlı yangın haberleri geliyor.

Uyarı yapan derneklerden birisi ise aşırı sıcakların yol açabileceği sorunları daha çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Dernekten yapılan açıklamaya göre insanlar genellikle 17 ile 31 derece arasındaki hava sıcaklıklarında rahat yaşayabiliyorlar. Bu sınırların altı veya üstü belli bir toleransla beraber tehlikeli bir hal alıyor.

Hava durumlarına baktığımızda ise birçok şehrimizde hava sıcaklıklarının 40 derece olduğunu ve geçeceğini görüyoruz. Bu aşırı sıcaklara karşı önlem almamız gerektiğini gösteriyor. Çünkü önlem almadan yüksek sıcaklıklara maruz kalmak hayati risk de dahil olmak üzere birçok sağlık tehdidine sebep oluyor.

Uzun süre yüksek sıcaklıklara ve güneşe maruz kalmak vücudun aşırı ısınmasına yol açıyor. Uzmanlar bu aşırı ısınmalara karşı özellikle; yaşlıların, 5 yaş altı çocukların, kalp damar hastalarının, obezite, diyabet, astım, bronşektazi gibi hastalığa sahip olanların ve ağır ilaç kullananların aşırı sıcak günlerde risk altında olduğunu söylüyor.

Peki, vücudun aşırı ısındığını ve sıcak çarpmasını nasıl anlarız?

Aşırı ısınmaya bağlı olarak sıcak çarpması yaşandığında, cildin önce kızarıp sonra soluk renk alması, terleme sisteminin bozulması, nabzın yükselmesi, nefes alıp vermede bozulma, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Peki, aşırı sıcaklara karşı ne gibi önlemler alınabilir?

Uzmanlar sıcak çarpmasına karşı öncelikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını öneriyorlar. Bunun haricinde aşırı sıcak uyarısı olan günlerde dışarı çıkmayıp evde serin bir ortam oluşturularak kalınmalı. Evdeki elektrikli cihazlar kapatılarak evin ısısı ayarlanmalı. Dışarı çıkıyorsak şapka, gözlük ve güneş kremi kullanılmalı. Beslenmeye değinecek olursak da bol bol su içilmeli, ağır yemeklerden uzak durulmalı ve kafein içeren içecekler içilmemeli. Ayrıca koyu renkli kıyafetler yerine de açık renkli ve bol kıyafetler tercih edilmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR