Ayaş domatesi fidesi ne zaman dikilir?
Yemeklerin, sofraların olmazsa olmazı, faydaları saymakla bitmeyen domates dendi mi ilk akla Ayaş gelir.
Başkentin önemli bir değeri olan Ayaş domatesi için bu sezon nasıl geçecek acaba. 2025’te kuraklık domatesi de olumsuz etkilemişti. Bu konuda Ayaş domatesi fidesinin ne zaman dikildiği de çok merak edilir.
Ayaş’ı, köylerini, Ayaşlı çiftçileri, domatesi, domates yetiştirmeyi az çok bilen biri olarak, belirtmek istiyorum ki:
Ankaramızın şirin ilçesinde, dünyaca ünlü Ayaş domatesi yetiştiricilerinin telaşı başlamış durumda.
Özellikle İlhan ve Akkaya köylerinde Ayaş domatesi tohumları toprakla buluşturuldu bile.
Tabi örtü altında. Ve fideler çıkmaya başladı. Epey boylanıp geliştiklerinde, hava sıcaklıkları normal seyre çıkmış olacağından örtüden kurtulup, hızlıca meyveye duracaklar inşallah. Ayaş’ta ilk domates hasadı bu yıl da buralarda yapılacak.
Domates fidelerini 1 Mayıs’tan itibaren diken amatör bağ bahçeciler, Ağustos ayının ortalarından itibaren meyve alırken, Ayaş domatesi çoktan tezgahlardaki yerini doldurmuş olacak.
Çoktan yani Temmuz ayı gibi…
Temmuz’da satılmaya başlanacak Ayaş domateslerinin hasadı Eylül ayı sonuna kadar sürecektir.
Buna erkenci hasat deniyor.
Erkenci hasat için tohum çok önemli.
Ata tohumları kullanılıyor Ayaş’ta. Ve örtü altında, soğuktan korunarak toprakla buluşturuluyor.
Siz de Akkaya ve İlhan köylerinde olduğu gibi şimdiden örtü altına Ayaş domatesi tohumları dikebilir, erken hasat yapabilirsiniz.
Deneyin derim…
Konu komşunun domates fideleri daha yeni yeni meyveye dururken, sizin bağ bahçenizden kıpkırmızı domates yemeye başlamış olmanız ne hissettirir bir düşünün.
***
Bu arada, domates ve üretimine ilişkin şu akademik bilgileri bir kenara yazmakta fayda var:
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan hoşlanmaz.
Yetiştirme döneminde sıcaklık -2 dereceye düşerse bitki tamamen zarar görür.
Sıcaklık 14 derecenin altına düştüğü zaman olgunlaşma gecikir ve verim düşer.
Bitki büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26 derecedir.
Sıcaklık 15 derecenin altına ve 35 derecenin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler olmaktadır.
Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12 derece olması istenir.
15 derece civarındaki sıcaklıklarda çiçekler açar ancak tozlanma, polen tüpü gelişmesi açısında problemler yaşanır.
İyi bir tozlanma ve döllenme için sıcaklığın en az 16-17 dereceden yüksek olması gerekir.
Domates toprak bakımından fazla seçici değildir.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.