Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Basit önlemler

Basit önlemler

Küresel ısınma ve mevsimlerde yaşanan belirgin kaymalar yurdumuzda da belirgin şekilde yaşanmaya başladı. Dünya ısınıyor, iklim değişiyor, mevsimler iç içe geçiyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre 1850'deki Sanayi Devrimi'nden günümüze hava sıcaklığının yaklaşık 1,2 derece yükselmesi, tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Küresel iklim değişikliği kaynaklı sıcaklık artışı; su kaynaklarının azalması, çölleşme, afetler ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi pek çok felaketi beraberinde getiriyor.

Türkiye’de kuraklık özellikle tarımsal hayatta ve içme suyunda büyük sıkıntılar doğuracak boyutlara ulaşmış durumda. Özellikle yurdun Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe artan kuraklık hem çiftçiye, hem vatandaşlara hem de turizmcilere zor günler yaşatıyor. Kış aylarını kurak ve yağışsız geçirmemiz ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde devam etmesiyle barajlarda doluluk oranların düşmesi kuraklık endişesine yol açıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) yayınladığı üç aylık kuraklık haritası eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında Türkiye’nin farklı yerlerinde kuraklık yaşandığını gösterdi.

Mevsimlerin kayması ile sağanak yağışlar hayatı ve şehirleri olumsuz yönde etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde deprem felaketi ile sarsılan Güneydoğu Anadolu bölgemiz bu günlerde de sel taşkınları ile mücadele ediyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri, Türkiye'de de kendini gösteriyor.
Peki, ne yapılmalı? İklim değişiklikleri ve mevsim kaymalarının yavaşlatılması için yapabileceğimiz basit alışkanlıklar var mı? Uzmanların tavsiyelerine göre; iklim değişikliği küresel bir problem olsa da günlük hayattaki alışkanlıklarımızı değiştirerek bunu önleyebileceğimiz birçok yöntem var aslında. Bir yandan enerji ve para tasarrufu yaparken bir yandan da küresel ısınmayla mücadele edebiliriz. Kullanmadığımız elektrikli aletlerin fişini çekelim. Televizyon, bilgisayar ve telefon şarj aleti gibi elektrikli cihazlar beklemede olsalar bile elektrik kullanırlar. Bu sebeple fişlerini çekmeyi unutmayalım.

Enerji tasarruflu ampul kullanalım. LED, kompakt floresan ampul ve halojen lambalar eski lamba modellerine göre yüzde 80’e kadar daha az enerji tüketmekle birlikte yüzde 25 daha uzun ömürlüdürler. Enerji tasarruflu ürünler alalım. Elektronik bir ürün satın almadan önce ne kadar güç kullandığına dikkat edelim. Enerji tasarruflu bir ürün alarak hem küresel ısınmaya karşı bir adım atmış olur, hem de uzun vadede bütçe tasarrufu yapabiliriz.

Evimizin ısı yalıtımını güçlendirelim. Düzgün bir yalıtım enerji tasarrufunu önemli ölçüde etkiler. Çift veya üç camlı pencere ya da enerji tasarruflu kapı kullanabiliriz. Güneş paneli kullanalım. Çatımıza güneş paneli taktırarak evimizi ve evde kullandığımız suyu güneş enerjisiyle ısıtalım. Yürüyelim veya bisiklet sürelim. Bu sayede hem enerji tasarrufu yapmış, hem sağlığımızı geliştirmiş, hem de çevreye yardım etmiş oluruz. Araba yerine toplu taşıma kullanalım. Yaşadığımız yerde okula ya da işe yürüyerek gitmek mümkün değilse kendi arabamız yerine toplu taşımayı tercih etmek karbon salınımını azaltacaktır. Daha az uçalım. Uçaklar çok fazla sera gazı salınımına neden olmaktadırlar. Bu yüzden mümkün olduğu sürece uçak yerine tren, otobüs veya vapur tercih etmeye çalışalım.

Uzmanlar vatandaşlara bu gibi basit önlemler ya da alışkanlıklar yaşadığımız iklim krizinin yavaşlatılması adına yardımcı olabileceğini söyleyerek önerilerde bulunuyor. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da birkaç yıl önce yayınladığı el kitapçığında 30 basit öneri ile iklim krizi ile mücadele edilebileceğini duyurmuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR