Şule Nallı

Şule Nallı

Bilişim çağı

Bilişim çağı

Teknolojik gelişmeyle birlikte, bilişim ve iletişim altyapısının geniş coğrafi alanlara yayılması ve mobil iletişim teknolojileri aracılığı ile veri ve enformasyon erişiminin zaman ve mekandan bağımsız hale gelmesi, bireylerin, kurumların ve toplumların birbirleri ile ilişkilerinin bir bölümünü iletişim ve bilgisayar ağları üzerinden yürütebilmelerine olanak sağlamıştır. Bilişim Çağı'nda bireyler ve kurumlar işlerini görmek ve günlük yaşamlarını sürdürmek için büyük miktarda veri ve enformasyona gereksinme duymaktadır. Birey ve kurumlar aynı zamanda birer veri kaynağı işlevi de görmekte, büyük bir veri havuzu olan İnternet’e, ya da bireysel veya kurumsal bilişim sistemlerine veri katkısında bulunmaktadır.

Veri ve enformasyonun zaman ve mekan kısıtlarını aşması, Bilişim Çağı'nda ülke sınırlarını yok etmese de bir ölçüde yeniden tanımlanmalarına yol açmıştır. Oyunlar, kitaplar, müziksel yapıtlar, görseller ve videolar dijitalleşerek elektronik ürünlere dönüşmüştür. Ayrıca ticaretin; yayıncılığın; devlet hizmetlerinin; iş yaşamının; çıkar, ilgi, inanç, köken veya eğlence odaklı gruplaşmaların bir bölümü elektronik ortama kaymıştır. Kurumların ve işletmelerin örgüt yapıları değişmiş; hiyerarşik yapıların yerini daha esnek ve daha otonom ağ tipi örgütlenmeler almaya başlamıştır.

Bilginin pratik bir şekilde işlenmesini ve insanlar için faydalı hizmet biçimlerine dönüşmesini sağlayıcı bilgiye dayalı teknolojilere bilişim denir. Kamu ve özel sektör tarafından bilgi teknolojilerine yönelik yatırımların arttırılmasındaki temel hedef ve amaç, verimliliğin sağlanması ve rekabet gücü kazanmak. Bilgi teknolojilerinden yeteri kadar fayda sağlamayan kurum veya ülkelerin büyük ekonomiye sahip olması mümkün değildir. O nedenle bilgi teknolojisini tüketmek yerine üretmek çok daha önemli bir hususu ifade eder.

Bilgi teknolojilerini oluşturan dört öğe vardır. Yazılım, hizmetler, ekipmanlar ve donanım. Bilgisayar ve butlu tabanlı sistemler, enformasyon araçları ve bulut tabanlı sistemlerle çalışan çeşitli yazılım araçları, bilgi teknolojilerinden elde edilmek istenilen amacın gerçekleşmesini sağlayıcı araçlardır. Bu araçlar ile veri toplama, verilerin işlenmesi, analiz edilmesi, bu analizler sonucunda yeni ürün veya hizmet modeli tasarlanması hedeflenir.

Bilgi teknolojileri ile ürün ve hizmet geliştirme aşamaları daha verimli ve insan odaklı hale gelir. Bilgi teknolojilerinden faydalanılarak, şirket içi verimlilik sağlanır. Bazı ölçümler yapılarak, hangi operasyonel aşamalarda müşteri memnuniyetinin sağlanamadığına kadar detaylı analizler yapılabilir. Bu analizler sonucu yeni projeler geliştirilir ve işletmenin daha fazla müşteri odaklı olması sağlanır. Bilgi elde etme ve bu bilgiyi işleme kabiliyeti kazandıran bilişim teknolojileri birçok açıdan fayda sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR