Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Ceo’lar yapay zeka istiyor

Ceo’lar yapay zeka istiyor

Son iki haftadır New York’taki köklü şirketlerin gündeminde çevrimiçi eğitim ağı edX’in yapay zeka araştırması var. Türk basınında gazeteilksayfa.com ve Gazete Oksijen dışında konuyu görebilen olmadı.

Haberleştirdiğim metnin ardından bu haftaki köşemde birkaç kelam etmek istiyorum.

Harvard Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde hizmet veren edX, Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok tercih edilen çevrimiçi eğitim sistemlerinden birisi.

Dünya çapında 40 milyondan fazla abonesi olan kuruluş, profesyonellerin yapay zeka çağına nasıl yaklaştığını anlayabilmek için 10-24 Temmuz tarihleri ​​arasında kapsamlı bir anket çalışması yaptı.

1600 kişilik anketör grubunun yarısı üst düzey yöneticilerden, diğer yarısı çalışanlardan seçildi. Katılımcılar e-posta yoluyla etkinliğe davet edildi ve bunun için küçük bir parasal teşvik verildi.

Anket üst düzey yöneticiler ile çalışanların iş dünyasının geleceğine ilişkin bakış açıları arasında önemli bir kopukluk olduğunu ortaya koydu.

Çalışma ayrıca en üst seviyedekiler de dahil olmak üzere yöneticilerin yapay zekaya önemli miktarda ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

***

ABD basınında büyük ses getiren araştırmanın sonuçlarına yakından bakalım...

Ankete katılan CEO'ların %49'u işlerinin ‘tamamının’ yapay zekaya devredilmesi gerektiğine inanıyor. Liderler şirketlerindeki işlevlerin yerini yapay zekanın alacağını söylerken, çalışanlara göre durum daha farklı.

800 kişiden oluşan çalışan grubunun yalnızca yüzde 20’si yapay zekanın iş dünyasını domine edebileceğini düşünüyor.

Çoğu yönetici (yüzde 82) yapay zekayı kullanma becerisine sahip çalışanlara fazla ücret ödenmesini adil buluyor. Bunun yanında CEO’ların yüzde 74’ü bu grubun daha kolay terfi ettirilmesi gerektiğine inanıyor.

Yöneticiler bugünkü iş dünyasında mevcut olan becerilerin neredeyse yarısının 2025 yılında -yapay zeka nedeniyle- geçerli olmayacağını düşünüyor. Yüzde 72'si ise şirketlerinin 1-2 yıl içinde yapay zeka odaklı öğrenme ve gelişim programlarına yatırım yapması gerektiğine inanıyor.

Yapay zekayı benimseyen yöneticilerin birçoğu çağa ayak uyduramama endişesi taşıyor. CEO’ların yüzde 79'u, yapay zekayı nasıl kullanacaklarını öğrenemedikleri takdirde koltuklarını kaybedeceklerinden korkuyor.

***

edX’in çalışmasından bağımsız, yapay zekanın gelişmekte olan ülkelerdeki iş dengelerini nasıl etkileyeceğini merak ediyorum.

Acaba liyakatli kadrolara mecbur kalınır mı?

Yoksa yorulmayan, sıkılmayan, pek çok alanda rakipsiz bir çalışan olan yapay zekanın başına hep torpilli isimler mi geçirilir?

Bu soruların cevabını almak için çok beklemeyeceğiz. Önümüzdeki birkaç yılda iş dünyası büyük değişimlere sahne olacak.

Böyle öngörüyorum.

NewsGuard’ın geçtiğimiz aylarda yayımladığı Rise of the Newsbots (Haber Robotlarının Yükselişi) adlı rapor hala akıllarda.

ABD’de tamamen yapay zekanın kontrolünde olan elliden fazla haber sitesi mevcut.

Şu an için düşük nitelikli ve -kısmen- yanlış haberler yapıyorlar. Metinlerin içinde zaman geçirince bir gariplik olduğunu anlıyorsunuz. Fakat şimdilik böyle. Yakın zamanda değişecek.

Haber siteleri üzerinden örnek verecek olursak, editörlük mesleğinin birkaç yıl içinde tarihe karışacağını düşünüyorum.

İş dünyasının önde gelen isimleri bahse konu değişimlerin yeni iş kollarının türemesine sebep olacağını söylüyor. Umarım bu kehanet karşılık bulur.

Aksi takdirde olan yine tabandakine olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR