Alperen Aydın

Alperen Aydın

Türk Dünyasının Büyük Kaybı

Türk Dünyasının Büyük Kaybı

Ganira Pashayeva Alasgar kızı 24 Mart 1975'te Tovuz ilçesinin Düz Kirigli köyünde doğdu.

Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi'nin "Pediatri" fakültesinden ve Bakü Devlet Üniversitesi'nin "Uluslararası Hukuk" fakültesinden mezun oldu. İyi derecede Rusça ve İngilizce bilmekteydi.

Siyasal bilimlerde felsefe doktoru, profesör. Gürcistan'ın "Onur" Nişanı ile ödüllendirildi. Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesiydi. 20'den fazla bilimsel ve gazetecilik kitabının, romanın ve yüzlerce makalenin yazarıdır. 20'ye yakın belgeselin senaristliğini ve baş danışmanlığını yaptı. Kendisi Gürcistan'ın ve Türkiye'nin birçok ilinin fahri vatandaşıydı. Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi üyesidir.

Avrasya Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Halk Birliği'nin başkanlığını yaptı.

Ganira çok yetenekli, eğitimli ve cesur bir insandır. 1998'den beri ANS-TV'de çalışmaya başladı. Burada "Haber servisi"nde çeşitli pozisyonlarda çalıştı. Daha sonra bu yazı işleri müdür yardımcılığına terfi etti. 2005 yılından bu yana Haydar Aliyev Vakfı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. 2012-2015 yılında "Odlar Yurdu" Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü başkanlığını yaptı.

Ganira Pashayeva birçok alanda çalışmış olmasına rağmen siyasete olan ilgisinden dolayı hep seçilmiştir. Onu milletvekili olmaya iten de bu ilgiydi. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin üçüncü, dördüncü ve beşinci toplantılarında milletvekili olarak görev yaptı. Ayrıca Milli Meclis Kültür Komitesi Başkanı, Azerbaycan-Pakistan parlamentolar arası ilişkiler çalışma grubu başkanı, Avustralya, Bosna Hersek, Fransa, Gürcistan, Vietnam, Japonya, Endonezya, Irak, İspanya, İtalya, Kore, Macaristan, Malezya, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Kuzey Makedonya, Tayland, Türkiye ve Türkmenistan parlamentolarıyla ilişkiler konusunda çalışma gruplarının üyesidir.
Asya Parlamenterler Meclisi'nde Azerbaycan heyetinin başkanıydı.

Ganira Pashayeva'nın yetenekleri sanat alanında da kendini gösterdi. Çok güzel şiirleri ve makaleler bıraktı.

"Nobel Ödüllü Kadınlar","Tarihe adını yazdıran kadınlar","Hocalı soykırımı (26 Şubat 1992): Tanıkların ağzından" "Senden Sonra" kitapları, "Bülbül gibi çiçek aşığı"

Bu kadar kısa sürede bu kadar çok şeyi başaran bir insanın elbette sayısız ödülü vardır.

30 Eylül 2011’de “Reformcu Gençlik” Kamu Birliği Ganira Paşayeva’ya “Hazar” Ulusal Ödülü’nü verdi.

2013 yılında Azerbaycan’da uygulanan devlet gençlik politikasına verdiği destek ve bu politikanın geliştirilmesindeki hizmetlerinden dolayı “Reformcu Gençlik” Kamu Birliği tarafından Onur Diploması ile onurlandırıldı.

Genire Pashayeva'nın eserleri
Kitap: Nobel ödüllü kadınlar. Bakü: "Bilim ve Eğitim", 2009. 456 s. 1000 kopya
Adını tarihe yazan kadınlar, 3 ciltte. Bakü: Ozan, 2011.

Hocalı soykırımı (26 Şubat 1992): Wayback Machine'deki görgü tanıklarından 2016-03-05. H. Mammadova ile birlikte. Bakü: "Bilim ve eğitim", 2011.

Önden buyurun. Tebriz: 2020

Dergi Yazı:

"Bülbül gibi çiçek aşığı", "Ozan dünyası" dergisi, Sayı 3(10) 2012.

Filmografi:

Mayıs Nisan'dan önce... Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (film, 2001) Ermeni soykırımı. Türk'ün sözü (film, 2001) Güven bana! (film, 2007) Ruhum Böğürtlen (Sinema Filmi, 2012)

Ganira Pashayeva, ciddi sağlık sorunları nedeniyle 23 Eylül’de Merkezi Klinik Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. 24 Eylül 2023’te komaya girdi. Nedeni belirlenemeyen hipotonik durum tanısı konulan Ganira Pashayeva’nın sağlık durumunun kritik olması nedeniyle Merkezi Klinik Hastanesi sağlık personeli ve Türkiye’den görevlendirilen tıp uzmanları tarafından gerekli tüm önlemler alındı.

28 Eylül 2023 tarihinde tedavi gördüğü aynı hastanenin yoğun bakım ünitesinde 48 yaşında hayatını kaybetti.

O bizim kızımızdı, Allah rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR