Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Çıraklık döneminin emeklilikten sayılması

Çıraklık döneminin emeklilikten sayılması

Ülkemizde çıraklık ve staj döneminde yapılan sigorta emeklilikte geçerli değil.
Türkiye’de ki milyonlarca vatandaş gibi, Siteler’de de binlerce esnaf ve çalışan borçlanma hakkı ile çıraklık günlerini emekliliğe saydırmayı bekliyor.
    Yasalarımıza göre çıraklık ve stajda yapılan sigorta, emekliliğe tabi sigorta değil.
Yatırılan primler yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına kapsayan primlerden oluşmakta.  Stajyerler ve çıraklar için ödenecek prim miktarı belirlenirken prime esas kazanç alt limiti yani brüt asgari ücret esas alınmış ve alınmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabına katılmadığı gibi, sigorta başlangıcı olarak da sayılmıyor.
    Yani meslek lisesi ya da çıraklık eğitimi zamanında örneğin 1988'de staj yapmış bir sigortalı 50 yaşında emeklilik hakkı kazanacakken, 54 yaşında emekli olabiliyor. Stajda ve çıraklık eğitimde geçen süreler prim günlerine eklenmiyor. Bu durumda olan vatandaşlara borçlanma hakkı da verilmiyor.  
    Bu konu hakkında düzenleme yapılması binlerce vatandaşımızı ilgilendiriyor. Bizler Esnaf ve Sanatkarlar kuruluşu olarak, çıraklık ve stajyer dönemlerindeki sigorta başlangıcının emeklilikten sayılmasını ve bu aranın borçlanılmasını istiyoruz, bu düzenleme ile emeklilik bekleyen bir çok esnaf sanatkar ve çalışanlarımızın sorunu çözüleceği gibi aynı zamanda ülkemizde yaşanan ara eleman ve dolayısı ile üretim sıkıntısını büyük ölçüde yeneceğini düşünüyoruz. Çünkü mesleki eğitime olan ilgisizlik üretimi de etkiliyor. Yüzbinlerce üniversite mezunu olan ülkemiz, mobilya kalfası, ustası boyacısı bulamıyor. Çıraklık döneminde başlayan sigorta başlangıç sayılır ve borçlanılırsa, mesleki ve teknik Çıraklık eğitimine de ilgi artar. Özellikle el işçiliği ile üretim yapan Siteler esnafı gibi korumaya alınmış mesleklerde ilgiyi artırmak özendirici hale getirmek amaçlı, çıraklık ve mesleki teknik eğitiminin sigorta başlangıcı sayılması gerekiyor.
    Gelişmiş ülkelerde, yapılan çalışmalar ve düzenlemeler her zaman esnaf ve sanatkara olan etkisi tartışılarak yapılıyor, Hükümetimizin de bu yönde çalışmalar yapıp, esnaf ve sanatkarlarımıza pozitif ayrımcılık uygulanması gerekiyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden ayağa kalkması ve cazip hale gelebilmesi için, gençlerimizin devletten maaş almaya dayalı sistem yerine, vergi ödeyen istihdam eden bir sistemde ısrarcı olabilmeleri ve bu bilinç ile hareket etmeleri için esnaf ve sanatkarlara pozitif ayrımcılık şart. El işçiliğinde KDV’nin kaldırılması, Mobilya boyacılığında erken emekliliğin getirilmesi ve çıraklık döneminin sigortadan sayılması en önemli başlıklar.  En kısa sürede bu düzenlemelerin yapılması dileği ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR