Enes Boyacı

Enes Boyacı

Dijital bağımlılığa dur diyelim!

Dijital bağımlılığa dur diyelim!

Günümüzde kimimiz oyunlar yüzünden kimimiz ise sosyal medya yüzünden dijital medyada uzun zaman geçiriyoruz. Okurlarımız da aynı şekilde belki günlerinin büyük bir kısmını ekrana bakarak geçiriyordur.

Tüm dünyada çocuktan yaşlıya herkesin bir telefonu bulunuyor. İşte bu insanların en az yarısında da dijital bağımlılık yer alıyor. Geçtiğimiz senelerde yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde ortalama 13 dakika telefonlarımıza bakıyoruz. Hepimiz ortalama 78 kere telefonlarımızı cebimizden alıp kontrol ediyoruz.

Bu telefon çılgınlığının içinde daha kötü şeyler de yer alıyor. Özellikle sosyal medyanın doğrudan etkilediği beğeni ve tıklanma bağımlılığı, ülkemizde gittikçe yayılarak gençlerin zihnini kirletiyor. Bu bağımlılıktaki en büyük etken ise beğenilme ve ünlü olma arzusundan kaynaklanıyor. Özellikle TikTok uygulaması bir yandan bağımlılığa sebep olurken bir yandan da kültürümüzü kirletiyor. Gençleri kötü durumlara sokup, ülkemizdeki gençlerin saygınlığını yitirmesine sebep oluyor.

Gizlilik ve güvenlik endişeleriyle birçok ülke TikTok’u yasaklıyor. Tabi bu endişelerin altında başka durumlar da bulunuyor. Örneğin çocukların mahremiyetini ihlal eden bu uygulama, gençleri de kötü içeriklere maruz bırakarak zehirliyor. Bunları yaparken de insanları kendine bağımlı hale getiriyor.

Günümüzde üretilen her yeni uygulama da bu amaçlara hizmet eder hale geliyor. Umarım geçtiğimiz gün Meta tarafından ortaya konulan “Threads” uygulaması da bu amaca hizmet etmez.

Tüm bu sebeplerle hem gençlerimizin bu uygulamalardan uzak kalmasını sağlayacak hem de kendilerini bu bağımlılıktan kurtaracak yeni uygulamalar ortaya konulmalı. Gerekirse de tüm bu bozuk uygulamalar yasaklanmalı. Eğer bu bağımlılık bu ivme ile devam ederse hem değerlerimiz hem de gençlerimiz gittikçe yozlaşacak. Gelin bu bağımlılığa dur diyelim ve hepimiz dijital bağımlılıklarımızı gözden geçirelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR