Samet CAN

Samet CAN

Durum Muhakemesi-2

Durum Muhakemesi-2

Güçlü bir muhalefet, demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Güçlü bir muhalefetin bulunması iktidarın sınırlarını daraltacağı gibi milletin ve devletin yararına siyasi rekabet ortamının oluşmasına da zemin hazırlar. Muhalefetin güçlü olması halkın desteğine, halkın desteği ise bazı esaslara bağlıdır. Türk milletinin sinir uçlarına dokunmaktan çekinmeyen, Batı’ya Ankara’nın gözüyle bakması gerekirken Batı’nın gözüyle Ankara’ya bakanların Türk milletini temsil edebilecek pozisyonda olması imkansızdır.
Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri millî bir muhalefetin eksikliğidir. Muhalefet millî çizgiden uzaklaştıkça milletten kopuyor, milletten koptukça da güç kaybediyor. Milletten kopan ve kendi tabanına dahi güven vermekten aciz olan bir muhalefet Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği açısından ciddi problemler yaratıyor.

Muhalefetin muhatabı bölücülerin ve terör örgütlerinin yuvası olmuş odaklar değil doğrudan Türk milleti olmalıdır. Türk milletinin tepkisine rağmen adeta dokunulmazlık zırhı giydirilen ve her şey değişmesine rağmen değişmeyen isimler ve bu isimlerin muhalefet bloğunun politikalarında belirleyici rol oynamaları muhalefet ve halkın arasındaki kopukluğun en önemli sebeplerinden birisi.

Muhalefetin gündeminde milletin gerçek dertleri değil Batı’nın Türkiye’yi itham ettiği konular başı tutuyor. Türk milleti demografik ve güvenlik kaygılarıyla beraber sığınmacılar meselesini, alım gücünün düşmesiyle birlikte yaşanan ekonomik problemleri gündemde görmek isterken muhalefet bozuk plak gibi Osman Kavala’dan, Selahattin Demirtaş’tan bahsediyor. Muhalefet milletin gerçek problemlerini meclise taşımada başarısız olduğu gibi iktidara alternatif oluşturma noktasında da ciddi problemler yaşıyor.

Kendi tabanından tanınmış isimlere dahi “iyi ki seçilmemişler” dedirten muhalefet anlayışının Türkiye’ye bir hayrı dokunması beklenemez. Türkiye’nin dış siyasetteki başarısı içeride çözüm bekleyen problemleri çözüp bunların uluslararası arenada koz olarak kullanılmasını engelleyebilmesine bağlıdır. Toplumun gerçeklerini göz önünde bulunduran ve bu milletin problemlerini millî bir bakış açısıyla çözmeye çalışan bir muhalefetin eksikliği çözümün gecikmesine hatta bu problemlerin kangren haline gelip toplumsal hayatı baypas etmesine sebep olabilir. Güçlü bir Türkiye için millî ve güçlü bir muhalefetin tesis edilmesi hayatî öneme sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR