Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Evcil Hayvan Sahiplerine Kolaylık Sağlanmalı

Evcil Hayvan Sahiplerine Kolaylık Sağlanmalı

Günümüzde evcil hayvan sahiplenilmesinin yaygın olması nedeniyle, pek çok kişi kedi, köpek, kuş ve çeşitli canlılar sahiplenerek evinde beslemeye başladı. Özellikle kedi ve köpek sayısı sahiplenme oranı %100 üzerinde artış gösterirken, evcil hayvan sahiplerinin de yaşayacağı sorunlar ortaya çıkmış oldu.
Sosyal medya genelinde ve çevremden edindiğim söylemlerde; evcil hayvan sahiplerine ikinci vatandaş muamelesi yapıldığı belirtiliyor.

Biraz daha detaya indiğimde ise bunun kanıtları ile gerçek olduğunu ve insanların birbirine olan tutumlarının orantısız olduğunu gördüm. Peki, bu nasıl oluyor? Gelin detaylarına yakından bakalım.

Toplu Ulaşımda Evcil Hayvan Taşımacılığı

11 Ağustos 2022 tarihinde gazetemizde kaleme aldığım “evcil hayvanların zorlu yolculuğu” başlıklı yazımda da belirttiğim gibi, 10 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliği içerisinde yer alan Madde 5'in aynı yönetmeliğinin 38 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan ifadelerde bahsedilene göre;

““(6) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir” İfadesi yer alıyor.

Ancak günümüzde bırakın bu yönetmeliğe uyulmasını, yönetmelik yok denilerek çöpe atılıyor ve devletin kendi Resmi Gazete’si adeta yok sayılıyor.

Bu sorun şehir içi ulaşımlarında çok az oranda yaşanıyor ancak şehirlerarası ulaşımlarda; otobüs ve çeşitli ulaşım araçlarında bu sorun günümüzde de yaygın olarak devam ediyor.

Bu konuda yönetmeliği hiçe sayan seyahat firmalarına yaptırım uygulanmayacak ise, evcil hayvan sahiplerinin suçu neydi?

Bu konuda gerçekten ciddi adımlar atılması gerekiyor. Lafa gelindiğinde; hayvan hakları ile insan haklarından bahseden seyahat firmalarına yapılan şikâyetler dikkate alınarak yaptırım uygulanmalı ve devletin Resmi Gazetesi’ni hiçe sayanlar hakkında soruşturma başlatılmalıdır.

Konaklama Tesislerinde Evcil Hayvan Barınması

Toplu taşıma sonrası bir diğer sorun ise konaklama tesislerinde evcil hayvan sahiplerinin istenmemesi. Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde, tatil planları yaygın olarak yapılırken, hâla evcil hayvan konaklamasına uygun otel, apart otel ve pansiyon gibi konaklama seçeneklerin %25 oranında olduğunu görüyoruz.

Nitekim %25 oranı 81 ilin hiçbirine yetmediği gibi, evcil hayvan sahiplerini de mağdur ediyor. Konaklama tesisleri ile acenteler üzerinden yapılan rezervasyonların pek çoğu iptal ediliyor ve gerekçe gösterilmiyor.
Özellikle büyük ırk köpek sahiplerinin zorlu tatil planlaması, büyük oranda olumsuz etkileniyor.

Bu konuda TURSAB ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir çalışma yaparak, evcil hayvan sahiplerinin tatil yapabilmesinin önü açılmalıdır veya her yıl belirlenen konaklama kontenjanlarına evcil hayvan sahiplerine özel olarak bölümler ayrılarak bir nebze de olsa yardımcı olunmalıdır.

2023 yılının ilk yarısının son günlerini yaşarken, hâlâ evcil hayvan sahiplerinin yaşadığı mağduriyeti dile getirmek ve bu konuda iyileştirme beklemek çok üzücü.

Hayvan hakları ve insan hakları sosyal medya da yaygın olarak dile getirilen bir terim olurken, gerçek hayatın ta kendisinde asla yer bulamıyor. Umarım bu konuda gerçekten ciddi adımlar atılır ve evcil hayvan sahiplerine “insan” değeri verilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR