Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Evcil Hayvanları Taşıma Korkusu

Evcil Hayvanları Taşıma Korkusu

2023 yılının son çeyreğini yaşadığımız şu günlerde, hâlâ evcil hayvan ve evcil hayvan sahiplerine karşı bir ön yargı ile yaklaşım mevcut. Şikâyet platformları ve çeşitli seyahat firmalarının son yorumlarına baktığımda ortalama 20 yorumun en az 5 tanesinin evcil hayvan taşımacılığı şikâyeti ile ilgili olduğunu gördüm.

Otobüs, uçak veya çeşitli ulaşım araçlarında bu ön yargı neden? Hayvan hakları ile ilgili bir gündem yaşandığında, sosyal meydanın ayaklandığı bilinirken; bu tarz yaklaşımların hâlâ olabiliyor olması oldukça gereksiz.

Bir de evcil hayvan cinsi seçen firmalar ve bunu destekleyen diğer firmalar var. Kedi kabul eder, köpek kabul etmez, köpek kabul etmez, kuş kabul eder. Yani bu hangi sınıfa göre bir ayrımcılık veya hangi cins hayvan sevgisi veya türünün sevimliliği kulağa hoş geliyor?

Bu tarz yaklaşımların olması; hem evcil hayvanlar için çile haline dönüşüyor, hem de evcil hayvan sahiplerini mağdur ediyor.

10 Ocak 2020 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik içerisinde yer alan MADDE 5 içerisinde ise şu ifadeler yer almaktadır;

“MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(6) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.”

Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe rağmen uygulamaya geçmeyen o kadar çok otobüs firması, uçak firması ve çeşitli seyahat aracı bulunurken, bu yönde yapılan şikâyetler hakkında bir yaptırım uygulanmaması da bir o kadar komik.

Umarım bu tarz şikâyetler üzerinden, yapılan değerlendirmeler ile mecburi yaptırımlar uygulanabilir. Ben, 2024 yılına gireceğimiz şu günlerde; hâlâ bu gibi ciddiye alınması bile komik olan meselelerin tartışılmasını ve evcil hayvan sahiplerinin mağdur edilmesini saçma ve bir o kadar daha saçma buluyorum.
Sizlerde evcil hayvanınız ile yolculuk yapmak istiyor fakat bu tarz mağduriyetler yaşıyorsanız, mutlaka ama mutlaka sorunlarınızı CİMER veya Ulaştırma Bakanlığı ile görüşerek bildirin. Bir şikâyet, bir geleceği kurtaracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR