Şule Nallı

Şule Nallı

Evlat Edinme ile Koruyucu Aile Arasındaki Farklar

Evlat Edinme ile Koruyucu Aile Arasındaki Farklar

Koruyucu aile bazı sebepler yüzünden biyolojik aile yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların eğitim bakım ve yetiştirme sorumluluğunu üstlenmiş olan uygun aile veya kişilerdir. Koruyucu aile bu çocukların yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak üstlenebilir. Bununla birlikte kurucu aile ücretli veya gönüllü statüde devlet denetimi ile paylaşarak Çocukların sorumluluğunu üstlenebilirler.

Koruyucu aile olmak için bazı şartlar vardır. Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin Türkiye cumhuriyeti Vatandaşı olması ve Türkiye’de sürekli olarak ikamet etmesi gerekir. Bu kişilerin 25 65 yaş aralığında bulunması gerekir. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler en az ilkokul mezunu olmalıdır. Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin düzenli geliri bulunması gerekir. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler evli veya bekar Çocuklu veya çocuksuz herkes olabilir. Ancak çocuğun biyolojik anne babası veya vasisi koruyucu aile olamaz.

Evlat edinme durumunda anne ve babaya ait haklar ve yükümlülükler tamamıyla evlat edinen aileye geçer. Evlat edinen anne baba biyolojik anne ve baba hükmünü taşır. Oysa koruyucu aile de haklar ve yükümlülükler koruyucu aileye geçmez.

Evlat edinme durumunda evlat edindirilen çocuk evlat edinen kişinin mirasçısı olur. Ve bu evlat edinilen çocuk evlat edinen kişinin mirasını da hak sahibi olur. Oysa koruyucu ailede çocuk koruyucu ailenin mirasçısı olamamaktadır.

Evlat edinme durumunda evlat edinen kişi isterse çocuğa yeni bir isim verebilir ve çocuk evlat edinenin soyadını alır. Bununla birlikte nüfus kâğıdında çocuğun anne ve baba adı olarak evlat edinen kişilerin ismi gözükmektedir. Oysa koruyucu aile çocuğa yeni bir isim ve soy isim verme hakkına sahip değildir. Çocuk koruyucu ailenin yanında biyolojik ailenin vermiş olduğu ismi ve soy ismi taşır. Çocuğun nüfus kâğıdında anne ve baba adı olarak biyolojik ailenin bilgileri gözükür.

Evlat edinme durumunda çocuk kurumun sağladığı istihdam hakkından faydalanamaz. Oysa koruyucu ailede çocuk kurumun tanıdı istihdam hakkından faydalanır.

Evlat edinme de evlat edinme işlemi mahkeme kararı ile tamamlandığı zaman korunma kararı kalkar. Oysa koruyucu ailede koruyucu aile hizmeti çocuğun koruma kararı kaldırılıncaya kadar devam eder.
Evlat edinme durumunda evlat edinen aileye bir ödeme yapılmamaktadır. Oysa koruyucu ailede çocuğun bakımı yetiştirilme masraflarına karşılık olarak yönetmelik ile belirlenen oranlar dahilinde ve kalemlerde aylık ödeme yapılır.

Evlat edinme durumunda çocuk mahkeme kararı öncesi bir yıl süreyle geçici bakım sürecinde periyodik olarak izlenir. Evlat edindirilmiş olan çocuğun korunma ihtiyacı olan çocuk statüsü sonlandırılır. Oysa koruyucu aile durumunda çocuk hakkında verilmiş olan koruma kararı devam eder. Çocuk ile ilgili olan izlemeler periyodik olarak bakanlık tarafından devam ettirilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR